Reșițeanul Dani Șoavă s-a născut cu cântecul în suflet. De mic copil a simțit muzica aproape, la propriu și la figurat, fiindcă îl inspira acordeonul, instrumentul pe care tatăl său îl mânuiește cu virtuozitate și care, de altfel, l-a consacrat.
A dovedit că poate fi un bun interpret de muzică populară, regăsindu-se în aceeași pasiune comună, că doar bine se spune că „așchia nu sare departe de trunchi”. S-a întâmplat pe la 16 ani, brusc, într-un moment de curiozitate și plin de inspirație.
„Deși nu prea m-am arătat interesat de muzică, țin minte de parcă a fost ieri, am vrut să încerc să cânt o bucată dintr-o piesă și mi-a ieșit din prima, surprinzându-i pe toți cei care erau de față. Așa am început, încurajat de tata, de prieteni și de formație, primind mereu validări din partea celor din jur. La început mă roșeam tot de emoție, aveam vocea gâtuită, dar acum, în timp, nu mai mi-e teamă de microfon, nu mai am niciun un stres. Am fost tare bucuros că am reușit, eu un începător care nu a mai făcut asta niciodată. Nu avusesem nicio legătură cu partea artistică până atunci. Se întâmpla într-o zi de marți, iar tata m-a pus să învăț câteva piese și duminică m-a și luat cu el la o logodnă. Până să vină invitații, am cântat melodiile alături de formație și toată lumea a rămas surprinsă. Atunci am început să prind curaj și gustul pentru cântat în public, ceea ce mi-a adus o mare satisfacție. Acasă, am exersat melodii noi, am început să cântăm împreună și cu timpul am ajuns să merg la evenimente, să fiu cerut eu ca solist.”
De multe ori face echipă cu tatăl său, acordeonistul Ionel Șoavă, cântând în aceeași formație. Alteori, urmează diverse proiecte muzicale sau colaborări alături de alți instrumentiști și soliști vocali. De obicei îl găsim ca partener muzical al solistei Geanina Cioclei, profesoară de muzică la Liceul de Artă „Sabin Păutza” din Reșița, fiecare dintre cei doi interpretând alternativ câte un program de melodii, de aproape o oră.
Mărturisește că a încercat să aibă un repertoriu cât mai variat pentru a mulțumi cât mai multe preferințe: muzică populară, de petrecere, valsuri, etno, cam tot ce ar putea cere publicul prezent.
„Am câteva melodii pe care le-am înregistrat eu la studio, dar în general, la evenimente se cântă din repertoriul bănățean, piese mai cunoscute. Consider că fiecare gen muzical este deosebit în felul lui și depinde de fiecare persoană să se regăsească în acesta. Eu ascult și fredonez melodii și din alte genuri muzicale, însă cel mai mult mă atrage muzica populară. Mi se pare că se potrivește cu timbrul meu vocal, cu ceea ce vreau să transmit. Mă bine-dispune adesea și mă face să mă simt mândru de zestrea noastră populară.”
Soliștii și formația au fost invitați să cânte în numeroase săli de evenimente din Reșița, dar și în satele din jur. Dar, parcă cel mai frumos loc, inedit, unde au fost invitați, îl reprezintă Viena! „Ei bine, am ajuns tocmai acolo fiindcă o familie de români provenind din Moldova Nouă, ne-a invitat să cântăm la botez. Ne-au contactat, ne-am dus și pot spune că experiența a fost deosebită, de neuitat.”
Până aici povestea pare una obișnuită, a unui tânăr care își dezvoltă pasiunea pentru muzică. Doar că nu e! Probabil, nu multă lume știe că solistul Dani Șoavă, cel care asigură o ambianță sonoră plăcută la un eveniment, fie el nuntă, aniversare sau botez, este un viitor medic. S-a simțit atras de două profesii de suflet: aceea de interpret de muzică populară, dar și cea de medic.
A absolvit cu brio cei șase ani ai Facultății de Medicină și Farmacie din Timișoara. În toamnă va urma licența și dacă totul decurge bine, după cum sunt și așteptările la examenul de rezidențiat, din iarnă va putea profesa ca medic rezident într-un spital. Deocamdată opțiunile sale se îndreaptă către specialitatea chirurgie sau poate pediatrie. Sunt dorințe rezumate de tânărul interpret pe care-l așteaptă o perioadă extrem de intensă, după cum mărturisește.
Care să fie cheia succesului, cum se împacă cele două domenii?
„Chiar dacă sunt domenii diferite, au anumite asemănări. În ambele lucrezi cu omul, trebuie să te pliezi, să îl înțelegi, să încerci să îl faci să se deconecteze de la stres și rutină. La petrecere să se distreze și să aibă o stare de bine, iar în medicină să poți trata pacientul. Uneori e cam greu să le împac pe amândouă pentru că timpul nu îmi ajunge, dar cu puțin efort, am reușit, mereu. Când sunt la microfon, mie îmi place să observ publicul, sunt atent la reacții, dacă publicului îi place cum cânt, ce cânt, nu mai am emoții. Cheia succesului? probabil, disciplina.”
Pentru Dani Șoavă, ultimii șase ani au trecut intens, cu multe examene, studiu, dar și evenimente muzicale. În acest ultim domeniu, fiind autodidact, fără cunoștințe interpretative aprofundate, doar sub coordonarea tatălui său. De aceea, nu exclude ca pe viitor să poată da chiar o formă certificată a acestei activități solistice, prin eventuale cursuri urmate la o școală populară de artă. Știe că „cel mai mult contează cum cânți și cum te prezinți în fața publicului. Sigur că prin cursuri de canto poți obține finețe, virtuozitate, dacă studiezi teorie muzicală. La asta am să mă gândesc mai încolo, când lucrurile vor fi mai așezate. Deocamdată nu am timp, mă așteaptă examenul de rezidențiat, de aceea, până la toamnă, am și preferat să iau o pauză de la evenimente.”
Daniel Șoavă este un împătimit al mișcării și un susținător al vieții echilibrate. Fost sportiv de performanță, (în copilărie a practicat înotul timp de opt ani, și doi ani box), iubește ieșirile cu prietenii, în special la alergat, la fotbal, sau cu bicicleta. Apreciază cultura corpului pentru o viață sănătoasă, de aceea deviza educației fizice i-a devenit preferată: „mens sana in corpore sano”. Adică, minte sănătoasă în corp sănătos!