Pentru prima dată, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș este reprezentat la cel mai înalt nivel științific în Italia, în domeniul arheologiei.
Directorul instituției de cultură, Adrian Ardeț (foto), ne-a declarat că până acum a fost deosebit de greu ca cercetătorii din România să primească invitații în Italia la diferite seminarii și evenimente dedicate istoriei și arheologiei.
„Am primit o invitație de la Universitatea din Macerata, un mic orășel din centrul Italiei, însă cu un centru universitar deosebit de renumit la nivel mondial, fiind cel mai vechi din Italia. Numărul de locuitori al acestui oraș este la fel ca și al nostru, al Caransebeșului, însă acolo este centrul cultural al Italiei și se organizează în fiecare an un colocviu internațional Roma și Marea Adriatică. Noi, românii, am reușit să pătrundem în lumea științifică arheologică europeană mai mult înspre Austria și Germania, spre Italia se pătrunde mai greu, după perioada interbelică. Acum am reușit să fim alături de ceilalți colegi din estul Europei, respectiv sârbi, croați, sloveni, albanezi, care au adus informații despre parcurile arheologice pe care le dețin în aceste țări. Noi ne-am prezentat cu Parcul Arheologic de la Tibiscum, astfel că în urma unui protocol de colaborare pe care l-am încheiat cu Universitatea din Ferara, Universitatea de Vest din Timișoara și Muzeul din Caransebeș, din această vară studenți din Italia vor fi prezenți la cercetările arheologice de la Tibiscum”, a menționat directorul muzeului caransebeșean, Adrian Ardeț.
Aceste proiecte vor fi derulate pe o perioadă de trei ani, principalul scop al participării în Italia a directorului fiind cel al realizării de parteneriate durabile între instituțiile de cultură din cele două țări.