Consiliul Local Lugoj va aloca peste 200.000 de lei cofinanţare pentru construirea de insule ecologice digitalizate.
Acestea vor suplimenta capacitatea de colectare separată a deșeurilor în cartierele de blocuri. Din excedentul anului 2023, care este în valoare de 86.332,08 mii lei, finanțarea cheltuielilor secțiunii de funcționare, în anul 2024, este de 7.837,40 mii lei. Suma alocată pentru finanțarea cheltuielilor secțiunii de dezvoltare, în anul 2024, este de 73.352, 98 mii le. La capitolul 74.02, protecția mediului, la secțiunea de dezvoltare, municipiul are un plus de 222.000 lei. Banii sunt destinați obiectivului ”Construirea de insule ecologice digitalizate la nivelul Municipiului Lugoj – Etapa 1”.
Suplimentarea capacităților în cartierele de blocuri
Perioada de implementare a proiectului este de 12 luni, iar obiectivul general este accelerarea procesului de extindere și modernizare a sistemelor de gestionare a deșeurilor la Lugoj, cu accent pe colectarea separată, dezvoltarea unui management al deșeurilor eficient, prin suplimentarea capacităților de colectare separată, precum și pregătirea pentru reutilizare și valorificare a deșeurilor,
Proiectul este gestionat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și finanțat din fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României, Pilonul 1. Tranziția Verde. Valoarea totală a finanțării nerambursabile este de 3.374.777,00 lei, echivalentul a 686.000 euro. Cofinanțarea este asigurată din fonduri locale. Reamintim că, pentru implementarea sistemului de precolectare a deșeurilor menajere în insule ecologice, au fost stabilite deja 49 locații în zonele de blocuri din municipiul Lugoj. Consilierii locali au votat unanim acordarea acestei sume către secțiunea de dezvoltare. Au fost votate fișa obiectivului de investiții, programul de investiții pe 2024 și bugetul general consolidat, cu modificarea respectivă.