Muncă în echipă și educație în natură. Aproape 30 de elevi se transformă în rangeri și ghizi turistici

Elevii pleacă în tabără, unde îi așteaptă 4 zile de drumeții, concursuri, foc de tabără și noi surprize. Plecarea are loc în 8 iulie, excursia fiind pregătită de Asociația Altitudine Filiala Banat, care pentru a șasea ediție a ales ca locație din nou Poiana Mărului.

La Vilador sunt așteptați 28 de elevi de gimnaziu de la şcolile din comunităţile aflate în preajma Munţilor Ţarcu: Teregova, Armeniş, Vârciorova, Măru, Zăvoi, şi Rusca Montană.

„Elevii vor învăța despre natură, prin drumeții pe traseele ce pornesc din Poiana Mărului, vor învăța despre viețuitoarele din zona Munților Țarcu, prin jocuri pregătite de către voluntari și prezentări susținute de către biologii care participă la activități. Orientarea pe teren, abilități de cățărare, pregătirea drumețiilor la munte vor fi exersate în cadrul atelierelor din tabără. De asemenea, elevii vor face mici exerciții de comunicare, ei vor deveni Rangeri Juniori ai Munților Țarcu și ghizi pentru zona naturală protejată. Prin aceste activități, elevii vor înțelege beneficiile lucrului în echipă, vor fi educați în spiritul aprecierii valorilor naturale de lângă localitățile în care trăiesc și vor învăța despre dezvoltare durabilă”, ne-a precizat Loredana Ștefănuț, responsabil de proiect din cadrul Asociației Altitudine Filiala Banat.

Cuib de vise 1000x100

Participarea elevilor în tabără și la toate activitățile este gratuită, proiectul „Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munții Țarcu” fiind finanțat de Fundația Pentru Parteneriat și MOL România. Elevii selectați pentru participarea în tabără s-au remarcat în cadrul activităților din cadrul proiectului avute în școli în perioada aprilie-iunie 2017: lecţii despre natură, ateliere de creativitate, concursul „Să cunoaştem mai bine lumea în care trăim”, excursii și Ziua Munților Țarcu.

Partenerii implicaţi în implementarea proiectului „Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu” sunt: Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, Primăria Caransebeș, Asociaţia Bio-Team, Clubul de turism Concordia, Clubul sportiv Tibiscus, Inspectoratul Școlar Caraș-Severin şi şcoli din localităţile Teregova, Vârciorova, Armeniş, Zăvoi, Măru, Rusca Montană, Borlova și Turnu Ruieni. Asociaţia Altitudine Filiala Banat derulează din 2011 ani programe şi tabere de tip ranger junior în zona Munţilor Ţarcu, participând împreună cu Rangerii Juniori la taberele internaționale derulate de Federația Europarc. Anul acesta o echipă de 2 rangeri juniori din Teregova și Măru, însoțiți de un voluntar al Asociației Altitudine Filiala Banat vor reprezenta Situl Natura 2000 Munții Țarcu la tabăra internațională din Habkern, Elveția.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/