Mai mulți absolvenți de liceu din regiunea de vest, care au obținut 10 curat la Bacalaureat, au povestit ce stă în spatele notei maxime primite la primul cel mai important examen din viața lor. Unii pleacă la studii în străinătate, alții aleg universități din țară, Timișoara, Cluj sau București.
Rareș Suciu a absolvit Liceul Teoretic „Iulia Hașdeu” din Lugoj. La Bacalaureat a obținut media 10. Rareș e decis să își continue studiile în țară, la Timișoara, dar încă mai stăruie în privința facultății pe care vrea să o urmeze.
„Pentru mine a însemnat o muncă constantă de-a lungul liceului, să învăț să muncesc de unul singur, să învăț de unul singur. Pentru a obține o notă perfectă trebuie să te ocupi de toate detaliile. Desigur, munca mea nu a fost exclusiv a mea, am fost susținut de profesorii mei. Profesoara mea de matematică m-a susținut mereu și a avut încredere în mine că voi obține rezultate excelente. Am fost susținut de profesoara mea de română și cea de fizică. Încă sunt indecis cu privire la facultatea pe care o voi urma. E complicat pentru că simt că am și o latură de real, de asta ideea de a merge spre Informatică, dar, în același timp, există și o mare pasiune a mea pentru literatură și scris – de aici ideea de a merge spre Litere. Sunt aproape 100% convins că voi alege Timișoara datorită ofertei pe care mi-a făcut-o Universitatea de Vest, susținerii pe care mi-a arătat-o. Am simțit că sunt dorit.”, a declarat Rareș Suciu pentru expressdebanat.ro.
Anca Stanoev, de la Colegiul Național „Traian Doda” din Caransebeș, va urma cursurile facultății de Informatică de la Universitatea de Vest.
„Eu cred că în spatele unui 10 curat e o muncă progresivă. Nu aș recomanda nimănui să se apuce în clasa a XII-a să învețe pentru bac. Zecele în bac e mai degrabă o consecință, decât un țel, a modului în care am lucrat, a modului în care profesorii noștri ne-au ghidat. Chiar în clasa a XII-a, deși am învățat și pentru bac, am putut să mă axez și pe pasiunile mele, în sensul că mi-am acordat foarte mult timp pentru olimpiada de matematică. Decizia cu privire la Universitatea de Vest am luat-o destul de târziu, adică după ce am absolvit liceul. Am cântărit mult între mai multe universități din țară, știam deja că vreau să urmez domeniul informaticii și mi-am dat seama că Timișoara îmi oferă cele mai multe avantaje.”, a povestit Anca Stanoev.
Rareș, Anca și alți patru dintre cei mai buni absolvenți de liceu din regiunea de vest au fost invitați la Universitatea de Vest ca să li se prezinte oferta educațională pentru viitorii ani. Între ei, o singură elevă care a obținut 10 la Bacalaureat a ales să continue studiile în străinătate, în Olanda.
„Aveam și aici multe oportunități, dar acolo pot să studiez matematica, biologia, fizica și chimia – toate pe aceeași specializare. Aici puteam doar masterul să îl fac în domeniu. Mi-ar plăcea să lucrez câțiva ani acolo, să văd cum se pune acolo problema, să văd modul de lucru, dar dacă aș putea veni cu ceva plus valoare în România, m-aș întoarce și aș implementa aici. Cu siguranță pentru studiile de licență voi locui acolo, pentru master am posibilitatea și în altă țară să îl efectuez, dar pentru că doresc să lucrez în străinătate câțiva ani, voi rămâne pentru un timp mai lung acolo.”, a declarat Riana Maria Matei, absolventă a Liceului „Grigore Moisil” din Timișoara.
La UVT au mai fost prezente și Iulia Anamaria Furca și Ariana-Ioana Florea, ambele absolvente de 10 a Colegiului Național „Iancu de Hunedoara” din Hunedoara și Diana Ivan de la Colegiul Național „Constantin Diaconovici Loga” Timișoara. Cele trei au ales Facultatea de Drept din București, Facultatea de Informatică de la UBB Cluj-Napoca și Facultatea de Medicină din Timișoara.
Condiții speciale la Universitatea de Vest pentru premianți
„De mulți ani spunem că la UVT nu vrem cantitate, ci vrem calitate. Dar astăzi nu este vorba despre UVT. Nu este vorba de o formă de convingere a voastră de a fi studenți la UVT. Când intri pe poarta UVT, nu ești student doar la UVT. Ești student într-o alianță europeană în care poți oricând să mergi un semestru la Torino, în Franța, în Portugalia, în alte universități. (…) Intri într-un climat european.”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul UVT.
Universitatea de Vest acordă mai multe beneficii studenților, tineri care au obținut 10 la Bacalaureat: bursă, cazare gratuită în cămine, abonamente gratuite la activități ce țin de viața socială – concerte, spectacole, piese de teatru, săli de fitness, înot, finanțarea participării la workshop-uri și conferințe internaționale.
În 2021, toți cei 8 elevi cu 10 la Bacalaureat, din județul Timiș, s-au înscris la Universitatea de Vest. Anul trecut, au ales UVT doi copii de 10.
Foto: Universitatea de Vest