Moțiunea de cenzură, doar o diversiune în scop electoral? Ce spune senatorul PSD, Eugen Dogariu

După ce Guvernul Dăncilă a fost dat jos, cei din PSD au precizat, sub o formă sau alta, că moțiunea a fost mai degrabă un moft al PNL și al lui Klaus Iohannis, nu și o dorință reală a poporului român de a schimba puterea. Nu face excepție nici senatorul de Timiș, Eugen Dogariu, care e de părere că moțiunea e o carte jucată strict în scopul câștigării alegerilor prezidențiale.

Dogariu spune că „manevrele” au început de la refuzul numirii miniștrilor interimari aleși de Viorica Dăncilă, tot de către Iohannis. „Devine tot mai evident că mișcările politice din ultima săptămână nu au fost făcute sub nicio formă în interesul românilor și a bunăstării cetățeanului, ci strict în direcția rezolvării celui de-al doilea mandat al președintelui. Tot ceea ce s-a întâmplat și atitudinea președintelui conduc clar către ideea că unicul scop este acela de a securiza cel de-al doilea mandat și crearea unei perdele de fum în campania electorală, astfel încât tema discuțiilor să nu fie ce s-a întâmplat în mandatul trecut, ci pe alte teme. Se dorește ca România să fie într-o perioadă de criză în campania electorală”, a precizat senatorul Dogariu, fost prefect de Timiș.

Pesedistul a precizat și că Iohannis nu trebuia să-l desemneze pe Ludovic Orban ca înlocuitor al premierului Dăncilă, întrucât nu toți votanții moțiunii aprobă această variantă. „Discursul președintelui este unul bazat pe dezinformare, minciuni, ipocrizie. Deciziile luate în această săptămână nu au niciun fel de relevanță pentru ceea ce înseamnă bunul mers al lucrurilor în România. Victor Ponta, care a susținut moțiunea, a precizat că nu vrea un guvern condus de Ludovic Orban. Iată că președintele l-a desemnat pe Ludovic Orban, chiar dacă nu are o majoritate politică. Președintele este mult mai interesat de a perpetua o criză pe care tot el a provocat-o și nicidecum de a realiza un guvern responsabil”, mai crede Eugen Dogariu.

Senatorul a precizat că datoria publică a României de 35% nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni, deoarece media europeană e de 80%, iar Italia are chiar 120%. Dogariu a spus că el categoric nu va vota noul Guvern și deocamdată rămâne de văzut dacă partidul va opta pentru a nu fi nici măcar în sală la momentul exprimării opțiunilor în Parlament. „PSD nu va vota Guvernul. Eu personal nu voi vota. Strategia nu a fost stabilită. Eu voi respecta această strategie”, a mai spus Dogaru, cu argumentul că PNL nu are un program clar de guvernare.

Cât despre eventuale propuneri de trădare, Dogariu a spus că niciun parlamentar nu l-a abordat să voteze pentru căderea Guvernului. „Nu am fost contactat de nimeni, nici de cei pe care îi cunosc foarte bine și cu are am o istorie. Cei 22 de ani de politică în cadrul PSD și numai PSD descurajează o astfel de atitudine. Mă refer și la foștii colegi de partid, dar și la cei cu care nu am fost în același partid, dar cu care mă cunosc foarte bine”, a mai spus Dogariu.