Copiii sunt invitați la teatru, la finalul acestei săptămâni, unde actorii reșițeni pun în scenă spectacolul „Motanul încălțat”, în regia lui Toma Hogea.
Premiera spectacolului „Motanul încălțat” va avea loc sâmbătă, 8 martie, de la ora 11.00, iar următoarea reprezentație duminică, 9 martie, de la aceeași oră. În regia lui Toma Hogea, „Motanul încălțat” este un spectacol muzical plin de umor, culoare, pantomimă și momente coregrafice, minuțios create pentru copii de Mădălina Ghițescu. Scenografia este semnată de Bajko Attila, iar muzica este asigurată de compozitorul Cári Tibor.
„Mărturisesc că de vreo doi ani încercă să am o colaborare cu domnul regizor Toma Hogea, și, iată, că ea se produce acum. Pe 8 și 9 martie avem premiera acestui spectacol regizat de Toma Hogea, despre care nu pot decât să vă mărturisesc că este multi premiat pe la festivalurile de copii din țară. Mulțumesc că sunteți aici, mulțumesc pentru spectacolul pe care îl vom vedea pe 8 martie”, a spus Florin Ionescu, managerul Teatrului de Vest din Reșița, în deschiderea conferinței de astăzi, prilejuită de anunțarea premierei „Motanul încălțat”.
Cu o activitatea de aproape 50 de ani, regizorul Toma Hogea, de loc din Botoșani, este pentru prima dată la Reșița. La insistențele managerului Florin Ionescu a reușit să se mobilizeze și să monteze, în numai cinci săptămâni, spectacolul-premieră de sâmbătă. Povestește că ceea ce părea aproape imposibil de realizat, s-a materializat în numai câteva săptămâni, cu sprijinul întregii echipe care a stat în spatele acestui spectacol.
„Îi mulțumesc domnului manager pentru oportunitatea de a monta acest text, această superbă poveste pe care nu am mai montat-o până acum, este premieră națională. Am montat în România de la Botoșani până la Craiova, și de la Constanța până la Oradea. Am luat, așa, diagonalele țării, și am ajuns și la Reșița. Nu aș fi bănuit și nu aș fi gândit, nu aveam niciun gând și nicio speranță că voi ajunge la Reșița. Trebuie să mărturisesc că decizia de a veni la Reșița a fost de ieri pe azi. Am primit un telefon în 10 ianuarie de la managerul Florin Ionescu, la care acesta mă întreabă când vin la Reșița să montez. (…) A spus că vrea spectacolul pe 1 martie. I-am spus că glumește. În cinci săptămâni să citești textele, să alegi dramatizarea, să-ți găsești scenograful, asta este lucrul cel mai complicat, mai ales că eu sunt foarte pretențios, iar cei care mă cunosc știu acest lucru. Nu lucrez cu orice scenograf. În materie de muzică, lucrez numai cu Cári Tibor, la coregrafie ori lucrez cu Răzvan Rotaru de la București ori, în cazul de față, cu Mădălina Ghițescu de la Timișoara. Și de unde scenograf de azi pe mâine. Trebuie să faci schițe, să faci un proiect, trebuie să faci un deviz, trebuie să achiziționezi materialele, timp pentru repetiții. A reușit însă să mă «vrăjească» și să mă învârtă până m-a făcut să spun da. Și uite așa am intrat în acest iureș, pentru că a fost un iureș. În cinci săptămâni să le faci pe toate”, povestește regizorul Toma Hogea.
Lăsând în urmă ultimele săptămâni în care s-a lucrat zi lumină, Hogea se declară mulțumit de rezultat, convins fiind că piesa se va juca de acum înainte în multe alte locuri din țară. Nu ar fi reușit însă fără implicarea totală a echipei de la Reșița și Timișoara
„Echipa este foarte importantă. Este vorba despre Bajko Attila, de la Teatrul Merlin din Timișoara care este un om fenomenal, un om extraordinar, un profesionist desăvârșit. Este genul de scenograf care pune mâna singur. El pictează, el face aproape totul. A stat în teatru zi și noapte și a pictat. Elementele de decor sunt lucrări de artă, pictură manuală, nimic nu este cumpărat, totul este făcut de mâinile domniei sale. În materie de muzică, partenerul meu este Cári Tibor, pe care l-am descoperit la prima mea montare de la Timișoara, de la Teatrul Merlin. Coregrafia este asigurată de Mădălina Ghițescu și light designul, lumini și proiecție, de Lucian Moga, alături de care am lucrat în foarte multe spectacole în țară. Vă mărturisesc, cu toată sinceritatea, că am descoperit la Reșița o echipă minunată, de la domnul manager, care a făcut tot posibilul ca în cinci săptămâni să iasă această premieră, și până la actorii teatrului. Practic ne-am jucat, a fost un joc frumos, a fost bucuria de a ne întâlni zilnic, de a bea cafeaua împreună, de a le povesti și de a le mărturisi amintiri de-o viață trăite în teatru. Actorii teatrului reșițean sunt grozavi, și-au intrat excelent în rol, a fost o plăcere să lucrez cu ei”, a adăugat regizorul Toma Hogea.
Așadar, un spectacol pentru întreaga familie, cu actorii: Alexandru Moldovan (motanul încălțat), Florin Ruicu (împăratul), Andrada Samoilă (prințesa), Alin Turcu (tânărul), Marius Tudor (sfetnicul și căpcăunul), Camelia Ghinea (o femeie), Sorin Fruntelată (căpcăunul).