Moș Crăciun există! Bătrânii centrului din Anina, salvați în prag de sărbătoare

Bătrânii azilului din Anina se aflau, până acum câteva zile, în pragul dezastrului. Fără lemne de foc și în pericol să rămână și fără o masă caldă din cauza datoriilor către firma de catering, oamenii au fost salvați în prag de sărbătoare de semenii lor cu suflet, care au văzut apelul făcut pe Facebook de vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Ionuț Popovici.

În 15 decembrie, Ionuț Popovici cerea ajutorul oamenilor cu dare de mână pentru a-i salva pe bătrânii centrului din Anina, rămași fără lemne de foc și la un pas de a rămâne și fără mâncare. Datoriile azilului către firma de catering depășeau 58.000 de lei, iar Primăria Anina se afla în imposibilitatea de a-i ajuta. Primul pas, făcut de vicepreședintele Consiliului Județean, a fost oferirea unui camion cu lemne. Un pas mic, poate, dar care, asemenea unui bulgăre de zăpadă, i-a determinat și pe alții să se alăture.

Ionuț Popovici nu a fost singurul care a tras un semnal de alarmă pentru bătrânii Aninei. Colegul său de partid, consilierul județean PMP, Paul Purea, a vorbit, în cea mai recentă ședință ordinară, ultima a anului, despre faptul că bătrânii din azilul de la Anina riscă să moară de foame în câteva zile. „Propun să umblăm la banii noștri, să oferim căminului de la Anina 200 sau 100 de lei, să dăm un exemplu. Am fost sunat de șeful de la firma de catering pentru că s-ar putea să nu mai ofere hrană caldă acestui cămin. Nu știu dacă e chiar așa de grav, dar am putea fiecare să dăm 200 de lei pentru acest cămin!”, le-a propus Purea colegilor consilieri județeni.

Președintele administrației județene, Silviu Hurduzeu, a explicat tot atunci că există o singură soluție pentru beneficiarii din acel azil. „E imposibil ca noi, Consiliul Județean, să mai preluăm încă un cămin. Avem trei astfel de cămine. Să mai aducem încă un cămin ar fi un efort financiar greu de suportat. Pentru beneficiari există posibilitatea transferului într-unul din cele trei cămine pe care Consiliul Județean le are în subordine. Avem capacitatea necesară de a prelua beneficiarii de la Anina. Putem oricând să asigurăm condiții foarte bune în cele trei cămine și pentru beneficiarii de la Anina”.

O soluție salvatoare, dar deloc pe placul bătrânilor, care, acceptând transferul la un alt cămin, ar fi și mai departe de familie. Moș Crăciun nu i-a uitat însă și le-a oferit un dar nesperat, dar vital pentru continuarea traiului în centrul din Anina.

„M-am întors la Anina şi nu singur, ci împreună cu Moş Crăciun! Altfel spus, am avut una dintre cele mai emoționante zile din viaţa mea, pentru că am văzut bunătatea din sufletul oamenilor. Mai exact, după apelul pe care l-am făcut pe Facebook, oamenii au răspuns extraordinar, iar bătrânii de la Căminul pentru Persoane Vârstnice Anina au avut, poate, cel mai minunat Crăciun din ultimii ani”, a postat Ionuț Popovici pe contul său de Facebook chiar în dimineața de Ajun.

Moș Crăciun, oricine ar fi el, a reușit să asigure căminului lemne de foc pentru întreaga iarnă. Ba mai mult, au fost achitate și datoriile în valoare de 58.480 de lei către firma de catering, datorii aferente perioadei iulie – decembrie 2018.

„M-am bucurat din suflet să fiu martor la toate aceste minunăţii. Poate că, totuşi, există magie! Poate că, totuşi, de Crăciun se întâmplă minuni! Poate că, totuşi, nu suntem pierduţi, fiindcă, în momente dificile, ştim să ne mobilizăm!”, a mai adăugat, plin de optimism, Ionuț Popovici.