Morile de pe râul Vicinic, în vizorul Asociației „Acasă în Banat”

moara racasdia

Asociația „Acasă în Banat” anunță o nouă acțiune de voluntariat, în vederea salvării și punerii în valoare a morilor de apă din Caraș-Severin.

După ce în vara anului trecut reprezentanții ONG-ului au intervenit în comuna Prigor, pentru promovarea a trei obiective turistice din zonă, printre care și câteva mori de apă, primăvara aceasta îi readuce pe cei de la „Acasă în Banat” în județul Caraș-Severin. De această dată, în comuna Răcășdia.

„Sâmbătă, 18 martie, în colaborare cu Primăria Răcășdia și comunitatea din localitate, organizăm o acțiune de voluntariat la morile de aici, la care sunt invitați să participe toți cei care iubesc patrimoniul cultural și frumusețile satului bănățean. Este vorba despre două mori amplasate pe râul Vicinic: Moara din Vârtop, care încă mai funcționează și Moara din Sat, care este abandonată de câțiva ani și este în pericol să dispară definitiv.”, anunță Radu Trifan, președintele „Acasă în Banat”.

Inițiativa voluntarilor vine în contextul în care din cele nouă mori, care au existat la un moment dat aici, astăzi mai sunt în picioare doar două, asupra cărora sunt propuse intervenții pentru reparații și întreținere.

moara racasdia 2

„Ne propunem să intervenim pentru a proteja și a pune în valoare cele două mori din Răcășdia pentru a se păstra pentru generațiile viitoare și a putea fi vizitate de turiști în condiții bune. Dacă la Moara din Vârtop situația este relativ bună, aceasta fiind bine conservată, funcțională și îngrijită de proprietari, problemele cele mai mari sunt la Moara din Sat care este abandonată și riscă să intre într-un proces accelerat de degradare. Intervenția noastră se va concentra pe această moară, aflată într-o poziție centrală în raport cu centrul satului, accesibilă și cu rol de exemplu pentru comunitatea locală.”, explică Radu Trifan.

Lucrările efectuate se vor concentra pe reparații capitale la acoperiș, zugrăveli, tratarea pieselor de lemn, revopsirea pieselor metalice ruginite, amenajarea extensivă a zonei înconjurătoare, pentru a o transforma într-o zonă de promenadă pentru localnici și turiști deopotrivă.

„Cele două mori sunt alimentate de un canal de aducțiune (ierugă) care pornește din amonte de podul de cale ferată, alimentează Moara din Vârtop, iar din evacuarea acesteia continuă pe o distanță de circa 400 de metri până la Moara din Sat. Pentru ca Moara din Sat să fie corect alimentată cu apă (fie pentru măcinat, fie cu scop turistic) este nevoie să efectuăm lucrările normale de întreținere a canalului de alimentare: ecologizare, defrișarea vegetației excesive, decolmatare.”, a concluzionat președintele „Acasă în Banat”.

Cei interesați să se alăture acestei acțiuni se pot înscrie accesând următorul link: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeuDNLpJV-IDeJvsSiCL6VtDfqnT6PQ6ivheA89K1f2U33fQg/viewform

„Acasă în Banat” face public și programul acțiunii de intervenție, pentru cei interesați să participe. Acesta este următorul:

– 08:00 – 09:00 – primirea voluntarilor, pregătirea șantierului;

– 09:00 – 13.00 – prima parte a intervențiilor;

– 13:00 – 14.00 – pauză de masă;

– 14.00 – 17.00 – a doua parte a intervențiilor;

– 17.00 – închiderea șantierului, plecarea voluntarilor;

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/