Momentul în care se va alege praful de 1,7 milioane de euro este tot mai aproape!

„Instalaţia pentru stropitul prafului de deşeu minier care poluează la Moldova Nouă este oare gata de acţiune?“, întreabă cu scepticism activiştii de mediu de la GEC Nera. 

Grupul Ecologic de Colaborare Nera (GEC Nera), organizaţie nonguvernamentală, apolitică şi nonprofit, reaminteşte într-un comunicat de presă o decizie discutabilă a autorităţilor române: „Autorităţile de mediu ale judeţului Caraş-Severin şi reprezentanţii Ministerului Economiei, responsabili direct de implementarea proiectului privind instalaţia de stropire a prafului de deşeu minier de pe plaja iazului Boşneag – extindere aparţinând fostei exploatări de minereu de cupru de la Moldova Nouă, se lăudau anul trecut că cei 1,7 milioane de Euro investiţi de la bugetul de stat în această lucrare vor produce efecte începând de la 1 ianuarie 2019, iar locuitorii din Clisura Dunării vor scăpa de coşmarul poluărilor periodice cu praf atunci când în zonă bate vântul“.

CITEŞTE ŞI: Pronosticul GEC Nera se adeverește în cazul iazului Boșneag!

GEC Nera anunţă că va monitoriza efectele acestor bani cheltuiţi din contribuţiile la bugetul de stat a tuturor cetăţenilor, inclusiv a celor din Clisura Dunării, în cadrul proiectului „Reţea transfrontalieră pentru evaluarea și diseminarea impactului activităților miniere de exploatare a cuprului asupra calităţii apelor din zona frontierei dintre Romania şi Serbia”, finanţat prin programul IPA – INTERREG ROMÂNIA – SERBIA al Uniunii Europene.

expresb 1000x100

Organizaţia de mediu şi-a exprimat încă din anul 2016, când a fost lansată în spaţiul public soluţia tehnică de stopare a poluării cu praf de deşeuri miniere la Moldova Nouă, totala rezervă în legătură cu eficienţa acestei soluţii din mai multe motive. Praful şi vântul vor scoate rapid din folosinţă aspersoarele care urmează să umecteze plaja iazului. Pe de altă parte, cheltuielile de exploatare a instalaţiei sunt foarte mari, iar în condiţiile în care fosta companie de exploatare a minereului de cupru MOLDOMIN Moldova Nouă şi-a încetat demult activitatea şi este în proces de lichidare, este greu de crezut că aceste cheltuieli vor putea fi suportate în viitor de la bugetul de stat“, argumentează GEC Nera.

ONG-ul, aminteşte Doina Mărgineanu, consilier relaţii publice, a insistat în permanenţă în ideea că o consolidare vegetativă a iazului este soluţia cea mai ieftină şi durabilă în acest caz. Autorităţile şi factorii majori de decizie au motivat adoptarea unei soluţii tehnice cu execuţie rapidă pentru a scăpa de sancţiunile cu termen 1 ianuarie 2019 pe care Curtea de Justiţie a Uniunii Europene ar urma să le ia impună României în cazul în care poluarea nu este stopată. „Până la primul vânt puternic în Clisura Dunării nu mai este mult, iar atunci soluţia tehnică de stropire a prafului de deşeu minier urmează să se confirme sau nu“, concluzionează reprezentanţii GEC Nera.

1000 x 200 gif