MOMENT ISTORIC. Zimbrii sunt eliberați în sălbăticie. Alte 20 de exemplare sunt aduse în Munții Țarcu!

Cel mai important eveniment de eliberare de zimbri din Europa are loc la jumătatea lunii iunie în Carpații Meridionali. România Rewilding Europe, WWF România, Primăria și Consiliul Local al Comunei Armeniș și Asociația Măgura Zimbrilor Armeniș – AMZA pregătesc noi acțiuni spectaculoase, unicat pe continent, la ora actuală.

Acum un an de zile, cel mai mare mamifer din Europa, zimbrul, a fost readus în Carpații Meridionali. 17 zimbri au fost relocați în Munții Țarcu, provenind din centre de reproducere și grădini zoologice din toată Europa. De atunci, turma s-a adaptat noului mediu și e pregătită pentru viața în sălbăticie. În luna iunie, aceștia vor deveni primii zimbri liberi de pe aceste meleaguri, după mai bine de 200 de ani. În 12 iunie, o nouă turmă de 20 de zimbri va ajunge în Munții Țarcu, în apropierea comunei Armeniș, provenind din opt rezervații din Elveția, Germania, Belgia și Franța.

Vezi mai jos poze de la primul transport de zimbri!

La rândul ei, această turmă va trece printr-un proces de adaptare treptată, sau “resălbăticire”, până la eliberarea acestora în sălbăticie, în toamnă. Munții Țarcu vor fi gazda unei noi turme de zimbri, care se va alătura primului grup de zimbri liberi și va putea străbate Carpații Meridionali, după două secole de absență. Până în 2019, inițiatorii proiectului își propun crearea unei populații stabile de 185 de zimbri liberi în Carpații Meridionali, care ar putea ajunge la 500 de exemplare în următorii 10 ani.

“Viziunea noastră este ca bunăstarea comunităților locale să fie susținută prin valorizarea unuia dintre ultimele bastioane de sălbatice din Europa, prin dezvoltarea de întreprinderi locale prietenoase cu mediul. Rewilding Europe și WWF România, împreună cu partenerii locali, naționali și internaționali, lucrează la crearea unui model de dezvoltare durabilă în Carpații Meridionali și la refacerea unei populații sălbatice de zimbri de-a lungul Carpaților.  Zimbrul, Bison bonasus Este o specie umbrelă care, odată reintrodusă cu succes, iar habitatul ei conservat în mod eficient de-a lungul Munților Carpați, va ajuta la menținerea, la scară mare, a coridoarelor ecologice , permițând proceselor naturale și resălbăticirii să aibă loc, ajutând astfel natura să se vindece singură”, a declarat Cătălin Gavrilă, ofițerul de comunicare cu presa al WWF.