Modernizarea conductelor Colterm, mai scumpă cu două milioane de euro. Care este motivul

colterm2

Reabilitarea rețelei de termoficare a Timișoarei este mai scumpă cu peste două milioane de euro. Valoarea lucrărilor a fost majorată din cauza creșterii prețurilor materialelor, anunță Primăria Timișoara. 

Primăria Timișoara informează că este nevoie de o actualizare a valorii lucrărilor privind reabilitarea rețelei de termoficare a orașului, din cauza creșterii prețurilor materialelor. Așadar, în următoarea ședință a Consiliului Local Timișoara va fi supus votului un proiect de hotărâre care vizează majorarea valorii investiției „Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din municipiul Timişoara în vederea conformării la normele de protecţia mediului privind emisiile poluante în aer şi pentru creşterea eficienţei în alimentarea cu căldură urbană – Etapa II”.

Astfel, se propune ca valoarea totală majorată a investiției să fie de 160 milioane lei, cu TVA inclus, ceea ce înseamnă o creștere cu 11,7 milioane de lei față de contractul inițial. Cea mai mare parte a investiției este realizată cu fonduri europene, la care se adaugă fonduri din bugetul național.

Rețelele supuse reabilitării sunt legate de 25 de puncte termice, iar la finalul lucrărilor va creşte eficienţa energetică a sistemului, se va reduce consumul de combustibil în sursa/CET, se vor reduce emisiile de poluanţi, vor scădea pierderile din rețea, fiind înlocuite conductele vechi și uzate, care generează pierderi, cu un sistem legat preizolat. Se realizează și un sistem de monitorizare a stării izolației conductelor, deoarece lipsa acestui sistem nu permite depistarea rapidă a spargerilor și eliminarea acestora operativ, ceea ce face ca până la depistarea neetanșeităților pierderile de fluid și căldură să fie mari”, a informat Primăria Timișoara.

celtic transilvania 1000x100px

În urma realizării investiţiei, se vor reabilita nouă kilometri de rețele primare și 20 de kilometri de rețele secundare, în total lungimea traseului reabilitat fiind de 29 de kilometri. Până în prezent, a fost reabilitată mai puțin de jumătate din rețeaua termică primară și 80% din rețele secundare propuse. Termenul de finalizare este decembrie 2023.

Primăria Timișoara intenționează să întocmească documentația pentru etapa a III-a de retehnologizare a sistemului centralizat de termoficare, pentru care va accesa finanțare externă, tot pentru reabilitări de rețele.

 

banner maxagro