Mai mult decât un eveniment de premiere, Gala Premiilor pentru Directorii Anului 2024, care reprezintă celebrarea excelenței în educație și cultivarea schimbării într-un mod profund și durabil, se apropie cu pași repezi de încheiere.
Dintre cei 72 de directori de școală care au rămas în cursa pentru unul dintre cele patru titluri de Directorul Anului se află și Flavia Lorena Cut Lupulescu, directorul Școlii Gimnaziale Boldur din judeţul Timiş.
Aceasta a fost nominalizată la categoria ”Egalitate de Șanse”, care este dedicată acțiunilor ce au ajutat ca fiecare elev să aibă participare școlară, iar cei mai vulnerabili dintre copii să nu rămână în afara sistemului din cauza lipsei de resurse.
Jurizare regională, națională și desemnarea
Pentru Flavia Lorena Cut Lupulescu urmează etapa a III-a, care se va derula în perioada 25-26 septembrie, în București, în format hibrid, fizic sau online. Fiecare categorie de premiu are alocată câte o comisie de jurizare dedicate categoriei formată din minimum șapte membri.
Cei 12 finaliști promovați din etapa a III-a – jurizarea regional, vor susține un interviu de 45 de minute cu reprezentanții comisiei de jurizare, iar la finalul etapei a IV-a – jurizarea națională a primelor trei categorii de premii, vor fi desemnați cei trei câștigători, câte unul pentru fiecare categorie în parte.
Secretarul de comisie, un membru al juriului fără drept de vot, va comunica Asociației pentru Valori în Educație (AVE) clasamentele pentru fiecare categorie în parte.
Câștigătorii celor trei categorii vor promova în etapa a V-a – desemnarea Directorului Anului 2024 a competiției.
Comisia dedicată desemnării Directorului Anului 2024 îi evaluează pe câștigătorii stabiliți în etapa a IV-a – jurizarea națională a primelor trei categorii de premii, în baza unui set suplimentar de criterii, în cadrul unui alt interviu cu durata de minimum 45 de minute. Juriul va fi format din minimum șapte membri, printre care și câte un reprezentant al celor trei jurii din etapa a III-a – jurizarea națională a primelor trei categorii de premii, care va susține o pledoarie cu motivele pentru care au ales directorul câștigător.
Premiul este de 3.500 de euro pe care directorul anului îi va putea investi în școală, într-un proiect actual sau de viitor și un loc în ”Programul de Transformare a Școlilor din România”.
”Premiul acordat fiecărei categorii va fi de 3.500 de euro, sumă care are ca scop susținerea directorilor în proiectele pe care le au în derulare în cadrul școlii sau pentru a demara un nou proiect, dar și un loc asigurat în cadrul Programului de Transformare a Școlilor din România, coordonat de AVE. În cadrul acestui program, școala va fi sprijinită 360 de grade, astfel încât fiecare copil să obțină progres vizibil în privința unor abilități cheie de viață, relevante pentru secolul XXI. Timp de 3 ani, AVE va acompania școala în procese accelerate, scalabile și personalizabile de transformare și învățare prin dezvoltare de competențe pentru elevi, profesori și directori; crearea de relații de sprijin și de colaborare și măsurarea continuă a progresului vizibil”, precizează organizatorii. Decernarea premiilor va avea loc în 24 octombrie, la Opera Națională București.
De două ori pe podium la Gala Profesorul Anului
Flavia Lorena Cut Lupulescu a mai fost declarată câștigătoarea locului I la Gala Profesorul Anului din mediul rural 2023, de la Iași, și a fost premiată la categoria ”Implicare în comunitate”. Premiul acordat Flaviei Lorena Cut Lupulescu a recunoscut nu doar eforturile sale, ci și importanța educației în mediul rural. Într-o perioadă în care multe școli din mediul rural se confruntă cu probleme de finanțare și infrastructură, implicarea și eforturile dascălilor precum Flavia Lorena Cut Lupulescu sunt mai importante ca niciodată.