Misterul celor 51 de mori de la Rudăria a fost rezolvat!

casinoherculane by sungarden

Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat, a aflat câte mori au fost, de fapt, la Rudăria. Chiar dacă mai multe lucrări și cărți spun că numărul total de mori era de 51 și acum avem doar 22, informația a pornit de la o problemă de traducere.

În misiunea de a scrie o carte despre Rudăria și morile devenite brand al județului Caraș-Severin, autorul Radu Trifan s-a lovit de problema unei inexactități istorice crezută de peste 40 de ani. Câte mori au fost acolo? „Am dezlegat misterul celor «51 de mori» de la Rudăria. Este adevărat că la Rudăria chiar au existat 51 de mori în secolul XIX, așa cum apare în zeci de lucrări, articole și cărți? Sună aproape incredibil. Cu siguranță erau multe, astăzi încă mai există 22, dar numărul lor era chiar așa de mare? Pe măsură ce ne apropiem de finalizarea cărții despre Morile Rudăriei, a devenit o necesitate tot mai stringentă să verificăm dacă este adevărat”, a declarat Radu Trifan.

Autoarea Lidia Gaga a spus pentru prima dată în 1984 în „Zona etnografică Almăj” că registrele de cadastru de la 1874 arătau 51 de mori la Rudăria și un total de 339 pentru cele 16 sate din zonă. Totuși, Gaga a recunoscut că există posibilitatea unor greșeli din cauza ortografiei vremurilor. Radu Trifan a mers mai departe și a investigat câte mori erau în realitate, când toate sursele disponibile nu însumau mai mult de 30 de mori care să fi existat constant în sat. „Nu am identificat atât de multe locuri de moară și nici nu părea o justificare economică relativ la populația satului. Trebuia să lămurim chestiunea odată pentru totdeauna. Așa am ajuns la OCPI la Reșița fără să știu prea bine cum să procedez. Am avut noroc că mi-a dat o mână de ajutor istoricul Flavius Bozu, care lucrează acolo și căruia îi mulțumesc mult pentru tot sprijinul. Așa am ajuns să consult cadastrul Rudăriei de la 1874. Cu mănușile pe mâini am luat la mână planșele fragile, vechi de 150 de ani și, rând pe rând, mi s-au dezvăluit toate morile de la acea vreme, în toată splendoarea lor”, povestește Radu Trifan.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

Misterul se leagă de două cuvinte în maghiară: „malom” și „malomárok”. Malom era scris în dreptul morilor și malomárok în dreptul canalelor de moară, fiecare cu câte un număr cadastral. Radu Trifan a numărat 29 de mori și 22 de canale, în total, faimoasele 51 care au rămas în memoria publicului: „Atunci când a fost întocmită statistica din 1984, cei care au consultat registrul cadastrul au numărat atât morile, cât și canalele de moară care aveau număr cadastral, fără să facă distincția necesară dintre denumirile maghiare „malom” și „malomárok”. Spre exemplu, numărul cadastral 7 este al canalului care iese de la moara Bogdăneasa, azi dispărută. Numărul 8 este moara propriu-zisă, iar numărul cadastral 9 este canalul care aduce apă la moară. Deci o singură moară și două canale, nu trei mori. În alte cazuri, morile au un singur canal înregistrat iar altele nu au deloc. Toate numerele din registru pot fi verificate și pe hartă, rezultând, fără echivoc, că în cadastrul de la 1874 sunt înregistrate 22 de canale și 29 de mori (26 pe pârâul Rudărica și 3 pe pârâul Iloca). În total, 51! Așa am dezlegat misterul celor „51 de mori” de la Rudăria secolului al XIX-lea, după 40 de ani (1984-2024)!”.

untitled design set 970x90 px 1000x100 edb
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/