Pianista Natsumi Kuboyama și inginerul bocșean Liviu Farbaș, s-au căsătorit în Japonia, la Tokyo, orașul din care provine tânăra artistă.
Cei doi sunt protagoniștii unei frumoase povești de iubire care a înflorit în timpul pandemiei, când întâmplător, au devenit parteneri de dialog pe internet. I-a unit pasiunea pentru muzică, limbi străine (engleza și japoneza), curiozitatea de a cunoaște noi culturi, dorința de a se regăsi în aceleași valori. Din cauza restricțiilor au fost nevoiți să testeze o relație la mare distanță, care a funcționat tocmai pentru că viața în sine s-a mutat online. Iar după mai mult timp, concretizat în ani de așteptări, prietenia s-a oficializat. Evenimentul nunții care a avut loc la începutul lunii aprilie a surprins prin nota distinctă, elegantă, desfășurându-se ca un veritabil concert de muzică clasică.
Pentru că nu e un fapt la ordinea zilei ca cetățeni români să se căsătorească în Japonia și pentru că nu multă lumea cunoaște amănunte despre tradiții din Țara Soarelui Răsare, ne-am gândit să vă povestim despre obiceiuri și ineditul situațiilor, într-un dialog purtat cu Liviu Farbaș.
Mirele și-a mărturisit trăirile: „am avut foarte mari emoții, într-adevăr. A trebuit să susțin și un discurs, să le vorbesc invitaților… În general în Japonia, nunțile sunt diferite față de ceea ce știm noi. Tradițiile sunt cu totul altele comparativ cu ce avem aici, în România. A trebuit să pregătim foarte multe cadouri pentru oaspeții noștri. Cu alte cuvinte mirii oferă daruri, care sunt pe trei categorii: ceva pentru degustat, veselă și un cadou la alegere. De fapt, firma organizatoare de evenimente se ocupă ca invitații să poată alege din timp, din catalog, ceea ce își doresc. Sunt în această ofertă, obiecte pentru bucătărie, decorațiuni exterioare sau pentru cameră. De mâncare aveau de ales dintre diferitele preparate din pește și multe dulciuri. Nouă ne-a luat foarte mult timp să consultăm cataloagele și să cădem de acord. Trei săptămâni, cred, aproape în fiecare zi am fost la firma organizatoare de evenimente. Programul nostru a fost aglomerat și a presupus un mare consum de energie. Dacă e să comparăm, la noi în România, mi se pare că nunta e foarte simplă, pe când în Japonia e o adevărată filozofie! În plus, foarte costisitoare. Dar, evenimentul nostru a fost unul reușit, unde toată lumea s-a simțit bine. Pe lângă rude și prieteni, au participat și studenți pe care Natsumi îi îndrumă, dar și profesori de la Conservator.”
Cât privește îmbrăcămintea, tot firma organizatoare a pus la dispoziție, contracost, veșminte de sărbătoare. „Natsumi a avut două rochii de mireasă, pe una a cumpărat-o din Reșița fiindcă i-a plăcut foarte mult. A și fost tare admirată.
Am avut muzică clasică, cu tenor și soprană, prieteni de ai ei, violonist și violoncelist. A cântat și Natsumi, mireasă fiind. În Japonia, mirii stau la prezidiu (la masa lor) și nu au voie să-l părăsească. Deci, nu am putut dansa la propria noastră nuntă. Organizarea în sine, la local, a fost foarte frumoasă, apreciată de grupul de aproximativ 50 de invitați. Iar după nuntă, a mai avut loc un after party la un restaurant italian. Acolo am avut aproape 100 de invitați.”
Explicația e simplă: pentru că a avut loc în timpul săptămânii, într-o zi de miercuri, 3 aprilie, la nuntă au fost mai puține persoane. Data nu a fost aleasă deloc întâmplător. Natsumi Kuboyama a dorit să fie mireasă tocmai de ziua ei. O altă ceremonie, mai restrânsă, s-a desfășurat și la Fukuoka, orașul unde pianista s-a născut, sărbătorind alături de prieteni și rude apropiate.
Nunta româno-japoneză nu a avut și componenta religioasă. „Noi nu am ales nunta tradițională organizată cu mult fast la un templu. Am ales varianta mai modestă și ne-am bucurat de simboluri: am făcut schimb de verighete, după care fratele lui Natsumi, i-a anunțat pe cei prezenți că ne-am căsătorit.”
Tânăra pereche are programată o nuntă și în România, pe 8 septembrie, ce va avea loc, de această dată de ziua mirelui, iar căsătoria religioasă va fi oficiată la Mănăstirea „Sfântul Ilie” de la Bocșa Izvor. Alegerea nu este deloc întâmplătoare. Artista niponă a cântat pentru prima oară în România, cu ajutorul pianului aflat la mănăstire.
Evenimentele muzicale vor continua, fiindcă tinerii au revenit de ceva vreme în România, la Bocșa, locul unde Natsumi Kuboyama se simte foarte bine. Urmează ca în luna mai, să susțină un nou concert, apoi la Timișoara, va fi membră a unui juriu într-o competiție pentru studenți. În luna august va susține un concert la Sibiu, dar calendarul activităților sale artistice este deschis. Momentan, tânăra familie a ales România, locul unde ambii doresc să își continue viața profesională.
Despre concertele pe care Natsumi Kuboyama le-a susținut, modul în care a ajuns să cunoască țara noastră, dar și o parte din publicul spectator, puteți afla din articolul pe care cotidianul nostru l-a publicat în urmă cu ceva vreme, aici: