Ministrul Sănătăţii, despre situaţia creată de coronavirus în judeţul Timiş: „Putea fi mai rău”

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a vizitat astăzi Maternitatea Odobescu şi Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara. Ministrul s-a declarat mulţumit de activitatea Spitalului de Boli Infecțioase şi spune că lucrurile sunt sub control şi la Odobescu.

„Am revenit la Timişoara, am fost şi la Maternitatea Odobescu. Lucrurile erau în regulă. Am revenit la Boli Infecţioase tocmai pentru a vedea atmosfera care în urmă cu două săptămâni când am fost era una pozitivă. Astăzi este şi mai pozitivă. Mă bucur să pot vedea corpul medical atât de dedicat şi atât de bine ancorat în tot ceea ce înseamnă patologia COVID-19. Le mulţumesc încă o dată pentru acest lucru. Vin de fiecare dată la Timişoara cu o speranţă şi plec cu mai multe pentru toată ţara. În acest moment la Odobescu erau 47 de nou-născuţi. Ei sunt testaţi, sunt testate şi mămicile, teste negative în continuare. Sunt mulţumit de cum arată acum situaţia în maternitatea-focar de la Timişoara. Vreau să revăd că într-o săptămână sau două se menţine această situaţie”, a precizat Nelu Tătaru.

Ministrul a evaluat şi situaţia generală din judeţul Timiş, referitoare la numărul de cazuri şi la modul cum autorităţile au reuşit să ţină lucrurile sub control. Putea fi şi mai rău, spune ministrul, dacă ţinem cont de plasarea geografică a judeţului şi de afluxul persoanelor care s-au întors în ţară.

„În momentul în care sunt la această clinică, a doua oară în două săptămâni, şi găsesc aceleaşi lucruri bune, Timişul s-a descurcat în comparaţie cu ceea ce putea să fie în contextul graniţelor din apropiere, în contextul afluxului cetăţenilor români care s-au întors în ţară, în contextul zonelor de carantină din vecinătate. Putea fi şi mai rău”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara este însă o excepţie în ceea ce priveşte reuşitele profesionale ale medicilor, faţă de ceea ce este în restul țării. Ministrul nu a ezitat să spună că sistemul sanitar din România a fost luat pe nepregătite şi nevoit să facă o goană nebună după minimul necesar.

„În ceea ce priveşte sistemul sanitar din ţară, cred că a fost unul prins nepregătit, cu stocuri 0, în lupta cu un duşman necunoscut, pe care nu l-am putut aprecia. Cred că fiecare spital care a luat pentru prima dată contact cu aşa ceva a trăit momentele pe care le trăiesc şi celelalte spitale din Timişoara. Vreau să cred că am învăţat ceva din această pandemie, vreau să cred că nu vom mai fi prinşi aşa de nepregătiţi atât ca spitale, cât şi ca DSP-uri. A fost o parte a corpului medical care poate a crezut că este la fel ca de fiecare dată, a fost o parte a populaţiei civile care nu a înţeles, a fost o lipsă de medicamente, echipamente, materiale sanitare, a fost o fugă continuă în achiziţia a tot ceea ce înseamnă aceste materiale. Au fost luate pe nepregătite şi autorităţile locale”, a afirmat Tătaru.