Ministrul Rafila dezminte relatările privind numărul mare de copii bolnavi de COVID

young child wearing a respiratory mask as a prevention against the coronavirus covid 19
1000x100 (5)

Alexandru Rafila dezminte relatările privind numărul mare de copii bolnavi de COVID: „Am văzut în spațiul public diverse afirmații legate de creșterea geometrică a numărului de copii infectați. Sunt informații neadevărate”. 

Alexandru Rafila spune că, în ciuda numărului mare de cazuri, proporția de persoane internate într-o zi anume este în continuare redusă. Creșterea zilnică a internărilor e de 2 – 3%, ceea ce „poate fi preluată fără problemă de sistemul de sănătate”.

„Am văzut în spațiul public diverse afirmații legate de creșterea geometrică a numărului de copii infectați. Sunt informații neadevărate. La nivelul zilei de ieri erau 11 copii internați la secția de terapie intensivă, cu 10 mai puțin față de ziua precedentă, reprezentând circa 2% din totalul copiilor internați. Iar numărul de copii afectați și care erau internați în spital era de 338. În mod evident ne preocupă funcționarea sistemului de sănătate”, afirmă ministrul.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

În opinia lui Rafila, abordarea legată de facilitarea testării va duce la controlul pandemiei pentru că un caz diagnosticat și izolat automat nu va mai transmite boala: „Cred că este un mare câștig. Pe de altă parte, o persoană care este diagnosticată de la începutul bolii poate să beneficieze așa cum trebuie de asistență de sănătate din timp și nu ajunge în stadiu greu controlabil care a dus la mortalitatea foarte mare anterior”.

Acum, față de situația similară din luna octombrie, când era același număr de cazuri, mortalitatea este de circa 8 – 10 ori mai mică, adaugă Rafila.

banner 970 x 250