Marius Budăi, ministrul Muncii, a vizitat, joi, standurile agenților economici prezenți la Târgul locurilor de muncă din Timișoara și a vorbit despre măsurile pe care ministerul le ia pentru integrarea tinerilor pe piața muncii.
O mie de persoane au fost selectate de angajatorii prezenți la Târgul locurilor de muncă organizat de AJOFM la Casa Tineretului din Timișoara. Candidații urmează să participe la probele de interviu. Cei mai mulți dintre ei sunt cu studii medii.
Ministrul Muncii a confirmat faptul că salariile din România, per total, sunt încă foarte mici, în contextul în care, statisticile cele mai recente făcute de site-urile de specialitate arată faptul că aproape un sfert din tinerii români, cu vârste între 18 și 24 de ani, nu muncesc, iar ei aleg această variantă în primul rând pentru că salariile li se par prea mici.
„Cu siguranță că salariile în România, per total, încă sunt foarte mici. Pe zone. Nu sunt salariile din Timișoara comparabile cu cele de la mine de acasă, în Botoșani. Însă de asta vorbesc de competențe ridicate. Odată cu creșterea competențelor, vă garantez că vor crește și veniturile. Odată cu creșterea competențelor crește și productivitatea muncii. Productivitatea muncii se regăsește în rezultatul exercițiului financiar care crește și atunci, cu siguranță (…) va ridica și veniturile. Competențele cu siguranță atrag cu sine venituri ridicate.”, a declarat Marius Budăi.
Întrebat cum îi încurajează ministerul pe tineri să se angajeze, Budăi a adus în discuție legislația în vigoare.
„Avem și măsuri pentru tinerii NEETs. (…) Noi mergem către ei, nu îi așteptăm pe ei să vină către noi și îi căutăm în satele românești, căutăm în toate localitățile din România să-i înregistrăm, să vedem ce competențe au și să vedem cum putem să-i calificăm. Și vine partea a 2-a măsură cu ucenicia unde, în funcție de dificultatea meseriei respective, durează între 6 luni și 24 de luni măsura, o măsură care este subvenționată de noi, de stat cu o sumă de 2.250 lei per persoană, lunar. Este totuși o subvenție consistentă. Prin această măsură ne dorim să încurajăm și mediul privat să-și apere în primul rând locurile de muncă, dar să și creeze alte locuri de muncă și să calificăm și să recalificăm, dacă este cazul, pentru că piața muncii este într-o continuă schimbare.”, a mai spus Budăi.
La târgul de la Casa Tineretului au fost prezenți 66 de agenți economici care au pus la dispoziția timișenilor 1.388 de locuri de muncă. Șomajul în Timiș, la finalul lunii aprilie, era de 0,58 la sută, mai crescut în rândul femeilor decât în cazul bărbaților. La AJOFM sunt înregistrați 1.926 de șomeri, dintre care peste 25% au peste 55 de ani.
În Timiș, la finalul lunii aprilie au fost raportate 3.651 de locuri de muncă vacante, dintre care 273 pentru cei cu studii superioare, 1.886 pentru studii medii și 1.492 pentru muncitori. De asemenea, 124 de refugiați ucraineni se află în evidențele AJOFM la data de 9 mai 2023; doar 48 dintre aceștia sunt angajați.