Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, față în față cu investitori din județul Timiș! Problemele ridicate de oamenii de afaceri

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, s-a întâlnit în această dimineață cu membri ai Consiliului Consultativ Economic al CJ Timiș și cu președintele instituției, Alin Nica. Scopul întâlnirii a fost consultarea cu unii dintre cei mai mari investitori din județ. Florin Cîțu a abordat măsurile financiare impuse de criza sanitară, dar și modul în care va fi construit bugetul pentru anul viitor. În cadrul întâlnirii au fost ridicate mai multe probleme cu care se confruntă investitorii și oamenii de afaceri din județ.

Florin Cîțu a vorbit despre nevoia de predictibilitate, dar și despre măsuri privind digitalizarea, care vor crește veniturile bugetare, dând ca exemplu introducerea facturilor electronice, inițiativă ce se estimează a aduce la buget un plus de 20 de miliarde de lei, echivalentul a aproximativ două procente din PIB.

La rândul său, Alin Nica, susține dialogul dintre mediul economic privat și autoritățile publice, cât și angajamentul instituției de a deveni un partener proactiv în relația cu investitorii din județ.

leader board 728 x 90 px

„Suntem hotărâți să intensificăm dialogul cu mediul privat, să identificăm împreună soluții la problemele cu care se confruntă. În plus, trebuie să găsim metode pentru a atinge adevăratul potențial economic al județului Timiș. E clar că suntem un exemplu de invidiat la nivel național, dar eu îmi doresc să ne comparăm cu regiuni din Europa Occidentală, să ridicăm nivelul indicatorilor de performanță. Revenind la acțiunea de astăzi, sunt convins că schimbul nemijlocit de idei între mediul privat și ministrul Finanțelor se va traduce pe termen mediu și lung în decizii guvernamentale care vor răspunde mai bine nevoilor investitorilor. Orice reglementare legală trebuie să aibă la bază consultarea continuă cu cei direct vizați, cu atât mai mult în acest context economic generat de criza sanitară”, a spus Alin Nica.

„La cadastru e dezastru”

Investitorii prezenți au ridicat, printre altele, probleme privind acordarea de sprijin în promovarea culturilor de biomasă, dar și în ceea ce privește activitatea de cadastru și sistemul de licitații publice, în special scurtarea termenelor de atribuire.

„Starea actuală a cadastrului poate fi descrisă într-un singur cuvânt: dezastru. Dacă ne uităm pe site-ul agenției zicem că e bine, dar dacă ne uităm mai atent, vedem că e groaznic. În România sunt 400 de firme de cadastru cu 40 de milioane de euro și mai circulă 15 milioane pe sub masă, nesemnificativ la nivelul economiei naționale. Firmele astea ar trebuie să facă cheltuieli de aproape 200 de milioane de lei ca să se întâmple ceva din cadastrul ăsta. Proastă organizare a acestor instituții care coordonează, îmi cer scuze, dar indolența, prostia și incompetența sunt la loc de cinste. Președintele agenției știe, vine din zona privată, dar în instituția aia mai sunt încă cinci care îi spun ce nu se poate face. E noaptea minții ce e acolo”, a spus Mircea Stoian, reprezentantul unei firme de cadastru.

Au fost abordate și teme privind sistemul energetic național, poziția României privind salariul minim european, încurajarea companiilor care își plătesc la termen datoriile sau activitatea ANAF.

„Dacă fabricile stau și nu mai produc, noi trebuie să trimitem oameni acasă. Trebuie să vedem cum putem rezolva lucrurile. Nu sunt de părere că ar trebuie să fie libertate totală, eu vreau să fiu sănătos și să supraviețuiesc. Avem peste 500 de cazuri de Covid-19, dar aproape 95% vin din viața privată. E simplu să primim telefoane să ni se spună că e nevoie de butelii de oxigen pentru că altfel oamenii mor. Noi, ca și companie, dorim să ajutăm, dar suntem la limită de două, trei săptămâni. Un alt punct este forța de muncă. Salariul minim pe economie s-a dublat și este foarte dificil pentru o companie să susțină. Trebuie să investim mai mult în școala profesională și sunt discuții de unde mai putem să aducem oameni, iar eu spun că din țară”, a spus directorul general al companiei Continental.

Referitor la forța de muncă, ministrul a spus că este „optimist” și că firmele vor găsi soluții.

„Eu sunt optimist. Eu am încredere că veți găsi soluții. Atâta timp cât nu va pune piedici statul puteți să atrageți forța de muncă. Antreprenorii vor găsi soluții. O piedică este dinamica salariului minim și modul haotic în care a fost schimbat sistemul fiscal. Nu vor mai fi astfel de surprize în perioada următoare”, a subliniat Cîțu.

Consiliul Consultativ Economic, creat în jurul CJ Timiș, este un organism menit a facilita dialogul dintre administrația județeană și mediul de afaceri, pentru susținerea investițiilor private din Timiș, cât și identificarea de soluții la dificultățile cu care se confruntă companiile. Consiliul numără 17 membri, în cadrul acestuia fiind reprezentate organizații precum Clubul Economic German, Centrul de Afaceri Româno – Francez, Camera de Comerț Italiană, Uniunea Națională a Patronatelor cu Capital Privat din România sau Patronatul Național Român. De menționat este că în cadrul întâlnirii de astăzi cu ministrul Finanțelor, membrilor Consiliului Consultativ li s-au alăturat și alți oameni de afaceri din județ.