Ministrul Energiei dă asigurări: „Nu există riscul unui blackout în România. Vom trece cu bine prin iarnă”

virgil popescu min energiei

În România nu există riscul unei pene majore de curent, al unui blackout, în această iarnă, a dat asigurări ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Ministrul a spus că există stocuri de apă suficiente în lacurile de acumulare și de cărbune și că nu vor fi probleme nici în aprovizionarea cu petrol, gaze naturale și carburanți auto.

„Toate rafinăriile vor procesa țiței care nu provine din Rusia, România a devenit independentă de țițeiul rusesc”, a precizat Popescu, în contextul în care Europa a adoptat un embargo asupra petrolului din Rusia.

Stocurile de gaze sunt suficiente, iar România devine un hub de gaze regional, a spus ministrul.

Ministrul a adăugat că România lucrează, alături de alte state, la o formulă de calcul a prețului gazelor naturale, care ar urma să fie prezentată în cadrul unui consiliu extraordinar pe energie al UE, unde se va discuta despre plafonarea preţului la gaze.

„Plafonarea prețului la gaze propusă în prezent este o invitație la creștere și lucrăm la o formulă de calcul care ține cont de bursele internaționale”, a spus Popescu, care a precizat că România se află în grupul statelor care doresc plafonarea.