Ministrul Apărării liniștește populația: „Nu este cazul ca România să intre în război”

51832581877 a02a3d80eb c

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a făcut mai multe declarații la Timișoara prin care a ținut să liniștească populația în contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina. „Nu este cazul ca România să intre în război”, a precizat Dîncu.

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a ținut să liniștească populația având în vedere că apar tot felul de informații în spațiul public, în contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina. Astfel, în timpul vizitei pe care a realizat-o vineri la Timișoara, Dîncu a precizat că trupele NATO nu vor fi retrase din România și Bulgaria, așa cum a cerut Rusia.

Această solicitare nu este nouă. Mai mulți diplomați ruși au făcut-o de-a lungul timpului. De fapt, Federația Rusă încearcă să aducă lumea la nivelul anului terminării Războiului Rece, din 1991, ceea ce este inacceptabil. Așa cum NATO a declarat, este o cerere nenegociabilă, doar că se discută despre asta. Prezența înaintată a trupelor NATO pe flancul estic va continua. Rusia nu poate să condiționeze aceste echipamente și acest plan defensiv. De nenumărate ori, NATO a arătat că baza de la Deveselu este una defensivă și alte echipamente care există acolo sunt elemente ale pregătirii defensive pe care țările din flancul estic le fac. Este clar că este o cerere abuzivă care nu are legătură cu dreptul internațional și cu ce se întâmplă acum”, a declarat ministrul Apărării Naționale.

De asemenea, Vasile Dîncu a afirmat că România nu va intra în război, în cazul în care Rusia decide să atace Ucraina, dar la nivelul țării se iau tot felul de măsuri de siguranță.

Evident că nu este cazul, și aș vrea să precizez asta pentru ca populația să știe, nu este cazul ca România să intre în război, așa cum uneori vedem în fake news-uri. În cazul unei intervenții a Rusiei în Ucraina, NATO nu va reacționa militar. Poate interveni doar dacă este vizată o țară membră NATO, iar Ucraina nu este în acest moment membră NATO. Nu este nevoie în acest moment să ne pregătim pentru război, să spunem așa. Atunci când însă ai un conflict la graniță sau în apropierea ta, trebuie să te pregătești întotdeauna, pentru că sunt multe efecte adverse aici. Există posibilitatea unei migrații din cauza războiului. Orice blocadă a Federației Rusiei are efect asupra băncilor, energiei, a aprovizionării cu energie în Europa. Se iau strategii de siguranță în această situație. Noi ne pregătim pentru orice situație. Tot ce facem noi în aceste zile și de luni întregi este verificarea tuturor sistemelor de apărare”, a precizat ministrul Apărării Naționale.

Totodată, Vasile Dîncu a anunțat că, în acest moment, nu există niciun indicator serios pentru ca în România să fie schimbată starea normală în starea de alertă.

banner 970 x 250