Prezent la Reșița săptămâna trecută, ministrul liberal a anunțat că urmează să înainteze Ministerului Educației propunerea ca în programa elevilor de liceu să fie introdusă și o oră de educație juridică.
Alina Gorghiu consideră necesară predarea unor astfel de cursuri în școli, având în vedere că tinerii sunt creatori importanți de conținut online și trebuie să conștientizeze și care sunt riscurile acestor acțiuni. „Tinerii au nevoie de informații legate de consecințele faptelor lor, din perspectivă penală. Tinerii nu au cum să știe dacă nu se informează sau dacă nu sunt informați. Și aș vrea să pornesc de la premisa că statul român și autoritățile publice centrale și locale au obligația să pregătească tinerii pentru viață. (…) Liceenii sunt creatori importanți de conținut online și trebuie să știe și să conștientizeze riscurile pentru minori în spațiul online, de la descărcări ilegale, la încărcarea drepturilor de autor, hărțuirea informatică îndreptată împotriva altor persoane, activitate ostilă față de persoane de aceeași vârstă, agresiune, furnizarea unor mesaje de dezinformare sau conținut dăunător generat de utilizator.”, a declarat Alina Gorghiu.
Ministrul a precizat că orele de educație juridică sunt gândite pentru elevii claselor IX-XII, iar parteneri în acest proiect național sunt Consiliul Superior al Magistraturii, Uniunea Națională a Barourilor din România, Înalta Curte și Parchetele.
„Îmi doresc să implicăm tot ce înseamnă resursă disponibilă voluntară la acest moment, pentru a disemina informație juridică în școli, adaptată, și lucrăm la genul acesta de manual în Ministerul Justiției și cu parteneri ONG-uri, informație adaptată fiecărei clase și fiecărei vârstă. Din toamnă o să am un calendar împreună cu colegii din acest task force și vom merge în fiecare județ, astfel încât să diseminăm noțiuni juridice, să răspundem la întrebări.”, a subliniat Gorghiu.
De altfel, ministrul a precizat că după ce va avea o evaluare legată de procedura juridică în școli și pe baza unui studiu amănunțit va propune Ministerului Educației introducerea obligatorie a unei ore de educație juridică. „Sper ca după ce o să am evaluarea la finalul acestui an școlar care începe în septembrie, și pe baza acelei analize, pe baza acelui studiu amănunțit, având în spate mii de ore de educație juridică în școli, să pot să propun Ministerului Educației introducerea obligatorie a unei ore de educație juridică în școli. Și nu vorbesc de educație civică sau mai știu eu ce tematică.” a concluzionat ministrul Justiției.