2.500 de femei însărcinate din regiunea de Vest au beneficiat, în ultimii doi ani și jumătate, de screening prenatal gratuit printr-un program susținut din fonduri europene, implementat de medici de la Spitalul Județean și Municipal din Timișoara.
Jumătate din femeile a căror sarcină a fost urmărită de medici în cadrul proiectului „Dezvoltarea unui sistem regional de centre medicale de excelență în screening prenatal în Regiunea de Vest” sunt din mediul rural.
„Frecvența consulturilor diferă în funcție de fiecare trimestru de sarcină. Până la vârsta gestațională de 28-32 săptămâni, consulturile vor fi lunare, după care o dată la două săptămâni între săptămânile 32- 36 de sarcină și săptămânale în săptămânile 36-40. Prin proiect, 2.500 de femei gravide din județele Regiunii Vest (Arad, Hunedoara, Caraș-Severin și Timiș) au beneficiat de programe de sprijin (screening) sub forma serviciilor de screening prenatal, peste 50% dintre beneficiare având domiciliul în mediul rural.”, au anunțat reprezentanții Spitalului Județean din Timișoara.
Totodată, în spitalele partenere au fost înființate două centre regionale de screening prenatal care au fost dotate cu echipamente medicale performante: ecografe, mese ginecologice, lampă de examinare, scaun recoltare analize medicale și echipamente pentru laboratorul de genetică medicală. Echipa medicală implicată în proiect a realizat și un ghid comun privind managementul malformaţiilor fetale, precum și o pagină web dedicată promovării.
Valoarea proiectului derulat între 14 iunie 2021 și 29 decembrie 2023 s-a ridicat la aproximativ 12 milioane de lei. Proiectul a fost cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.