Mii de timișoreni au urmărit parada militară organizată de 1 Decembrie

parada 1 decembrie 2023 timisoara (12)
casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Timișorenii au asistat cu bucurie la ceremonia militară organizată de Ziua Națională în fața Catedralei Mitropolitane. Defilarea detașamentelor și a tehnicii militare a fost urmărită de mii de curioși. În Piața Victoriei s-au pregătit 2.000 de porții de fasole cu cârnați. 

Atracția defilării au fost cele trei transportoare blindate Piranha V care au putut fi văzute pe străzile Timișoarei pentru prima dată.

Timisoara parada 1 decembrie 2023

Timisoara parada 1 decembrie 2023

Timisoara parada 1 decembrie 2023

Defilarea s-a desfășurat pe traseul Bulevardul Regele Mihai I – Bulevardul Regele Ferdinand I – Catedrala Mitropolitană Ortodoxă – Strada 20 Decembrie 1989 – Bulevardul Mihai Viteazu.

Timisoara parada 1 decembrie 2023

Timisoara parada 1 decembrie 2023

Timisoara parada 1 decembrie 2023

Anterior, în fața catedralei au fost organizate ceremonialele dedicate Zilei Naționale. Prefectul Mihai Ritivoiu a citit mesajul premierului Guvernului.

Timisoara parada 1 decembrie 2023

„Este Ziua Națională a României, sărbătoarea tuturor românilor, o zi în care m-aș bucura să retrăim spiritul unității care i-a înflăcărat pe înaintașii noștri de acum 105 ani, înfăptuitorii Marii Uniri. Prezentul ne provoacă să facem față unor situații pe care cu greu le-am fi anticipat cu doar câțiva ani înainte și care pun o lume întreagă la încercare, iar România nu este nici ea ocolită. Istoria și Marea Unire din 1918 au confirmat puterea unității noastre și, iată, avem prilejul, cu fiecare nouă provocare a prezentului, să demonstrăm că împreună, noi românii, avem puterea de a ne atinge marile obiective. Acest lucru implică eforturi din partea tuturor și, mai ales, o înțelegere a preocupărilor fiecărui român.”, a spus prefectul Mihai Ritivoiu.

Primarul Timișoarei a făcut apel la unitate.

promovare banner maxagro

Dominic Fritz la Timisoara parada 1 decembrie 2023

„Cine a făcut România? Pare o întrebare banală, dar astăzi, când sărbătorim ziua de naștere a României, trebuie să o punem. (…) A fost făcută de profesorii acestor oameni care au inspirat anumite idealuri, de părinții lor, de cfr-iștii care au dus zeci de mii de români la Alba-Iulia cu trenul. A fost făcută de medici, de muncitori care în această țară au construit sisteme de canalizare, ingineri care au proiectat cartiere noi din orașe. Pe scurt, România a fost făcută de foarte, foarte mulți oameni, de la oameni simpli la oameni bogați. Și imnul României pe care l-am auzit acum exact acest lucru este exprimat și acolo: «Deșteaptă-te, române!» Nu se adresează cuiva abstract, ci la fiecare dintre noi. «Acum ori niciodată, croiește-ți altă soartă!» Nu este să se croiască o altă soartă, fiecare dintre noi este chemat să contribuie la această țară, așa cum acum 105 ani au înfăptuit această țară.”, a spus Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Iar președintele Consiliului Județean Timiș a vorbit despre rolul Timișoarei în istoria complexă a României.

Alin Nica Timisoara parada 1 decembrie 2023

„Timișoara, printre multe alte pionierate, este cea care a adus libertatea României în 1989. Este simbol al luptei pentru libertate și democrație. În contextul actual, marcat de provocări internaționale, simțim și mai puternic importanța păcii. Iar România, în istoria ei complexă, a arătat că unitatea și înțelegerea sunt cele pe care se construiește un viitor. În această perioadă complicată (…) trebuie să ne îmbogățim cultural, să ne consolidăm legăturile prin deschidere și înțelegere reciprocă.”, a spus Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Un prânz pentru pace

În centrul orașului, după parada militară a fost organizat „Un prânz pentru pace”, un eveniment menit să aducă în prim plan tema păcii și să sublinieze poziția Banatului ca zonă cu risc minim de război în Europa.

„E o masă ceremonială, rituală, dar este și o masă foarte solemnă pentru că se petrece într-o zi ca 1 Decembrie, este un foarte bun prilej pentru a spune că stăm la masă cu semenii, aici într-o piață care are o valoare istorică pentru români, dar stăm la masă și cu strămoșii – pentru că e momentul să ne amintim de toți acei eroi care au făcut posibilă prezența noastră astăzi în jurul mesei pentru pace și, de ce nu, stăm la masă și cu divinitatea pentru că ne găsim în mijlocul postului Crăciunului, această masă este și o ofrandă adusă divinității ca un soi de mulțumire și încercăm să încheiem cu acea idee: «Fă Rai din ce ai!»”, a spus Camelia Burghele, specializată în etnologie și antropologie culturală.

În zona de food court a Târgului de Crăciun, timișorenii au putut lua de la tarabe fasole cu cârnați. S-au pregătit aproximativ două mii de porții.

Timisoara parada 1 decembrie 2023

„Am pus 100 de kilograme de fasole, legume, ceapă vreo 30 de kilograme, ardei gras roșu, galben, condimente, frunze, piper, boabe. E cea mai bună din țară pentru că este făcută aici la noi, în vest, în Banat.”, a spus bucătarul care a preparat mâncarea.

parada 1 decembrie 2023 timisoara (6)

În această seară, de la ora 17.45 va avea loc ceremonia militară de retragere cu torţe pe traseul: Strada Mărășești nr 6-7; Str. Sf. Ioan; Bulevardul Republicii, Bulevardul Regele Ferdinand I; Catedrala Mitropolitană; Primăria Municipiului Timișoara; Bd. C.D. Loga; Mitropolia Banatului; Bd. Revoluției din 1989; Instituția Prefectului – Județul Timiș; Piața Sf. Gheorghe; Str. 9 Mai; Piața Libertății; Str. Alba Iulia; Piața Victoriei (19:30); Str. Mărășești nr 6-7.

publicitate tmc 640
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/