Polițiștii de imigrări din Timiș au emis aproximativ 4.500 de permise de ședere pentru cetățenii străini, în primele nouă luni ale anului. Alte 1.280 de avize de angajare în muncă au fost emise în aceeași perioadă.
Străinii care ajung în România cer permise de ședere în țară fie pentru studii, muncă sau reîntregirea familiei. Astfel, polițiștii de la imigrări au emis 4.500 de permise de ședere, cele mai multe fiind eliberate pentru studii. Cei mai mulți solicitanți de permise de ședere ajung în vestul țării din Nepal, Sri Lanka, Serbia, Moldova și India.
De asemenea, din ianuarie până în septembrie au fost înregistrate 1.810 cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 1.281 de avize de angajare pentru lucrări permanenți și detașați. 529 cereri au fost respinse.
„În prezent, pe raza județului Timiș constatăm o creștere în ceea ce privește solicitarea prelungirii dreptului de ședere a cetățenilor străini pe teritoriul României, ca urmare a solicitării crescute a forței de muncă. Sunt cetățeni din state terțe, marea majoritate fiind din Nepal, Sri Lanka, Serbia și Moldova. Lucrează în domeniile hotelier, curierat și construcții, marea majoritate. Avem și mulți studenți, aproximativ 2.000 pe teritoriul județului Timiș.”, a declarat Marian State, inspector principal de poliție în cadrul IPJ Timiș, șef serviciu la Serviciul de Imigrări Timiș.
În ceea ce privește situațiile ilegale, polițiștii au depistat peste 280 de străini care se aflau pe teritoriul țării fără să aibă acest drept. Cei mai mulți proveneau din Nepal, Bangladesh și Pakistan. Au fost date amenzi de aproape 90.000 de lei, atât celor care munceau ilegal în țară, cât și celor care i-au „angajat”.
„Nu pot să lucreze pe altă funcție decât pe cea pe care s-a emis avizul de muncă. (…) Am întâlnit situații în care lucrătorul de la o anumită firmă lucra de fapt la o altă firmă, ceea ce nu se poate dacă nu ești firmă de plasare a forței de muncă. Domeniul era același, dar au crezut că dacă faci contract de prestări servicii pe altă firmă este posibil, dar nu e posibil. Sancțiunile le-am acordat cetățenilor străini care erau în ședere ilegală, dar și firmelor care angajau fără aviz de muncă.”, a mai spus Marian State.