Mii de pacienți, internați la „Victor Babeș” în primul an post pandemie. Afecțiunile tratate de medici

spital gen aero

Anul 2022 a însemnat, pentru medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, revenirea la lupta cu afecțiunile pulmonare și bolile contagioase, transmisibile. Anul trecut a adus o creștere semnificativă a adresabilității pacienților către secțiile de Pneumologie și Boli Infecțioase. 

Peste 5.000 de pacienți internați, aproape 22.000 de consulturi în Ambulatoriu și peste 15.000 de internări de zi. Așa arată statisticile primului an post pandemie la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.

„Cifrele sunt mai mari decât cele din perioada de dinainte de pandemie. Am observat o creștere însemnată îndeosebi în cazul afecțiunilor pulmonare. Ultimele luni ale anului trecut au adus, practic, o explozie a infecțiilor respiratorii. Și este și normal să se întâmple așa. După ce timp de doi ani ne-am protejat purtând măști, acum am dezvoltat o sensibilitate accentuată, iar sezonul gripal ne-a lovit destul de puternic. Gripe, viroze, infecții acute ale căilor aeriene superioare, chiar pneumonii sau bronhopneumonii. Am avut situații în care pacienții au dezvoltat insuficiență respiratorie acută și au necesitat oxigen suplimentar. În același timp, am constatat o creștere a patologiei tuberculoase, ceea ce se traduce în creșterea asistenței medicale și tratament pentru acești pacienți. În perioada pandemiei, bolnavii cu tuberculoză au beneficiat de tratament și consult de specialitate prin dispensarul TBC, dar anul trecut numărul lor și severitatea cazurilor au crescut față de perioada prepandemică.”, a spus Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Timișoara.

2022 a adus și triplarea numărului de investigații făcute cu ajutorul rezonanței magnetice. Aproape 2.000 de persoane au beneficiat de RMN. S-au realizat peste 2.000 de CT-uri pacienților internați și aproape 400 de investigații CT pentru cei veniți în regim de Ambulatoriu.

„2022 a însemnat și peste 650 de mamografii și aș vrea să reamintesc că acestea se pot face gratuit în spital. (…) Laboratorul de Imagistică de la Victor Babeș are în dotare un Mamograf digital 3D cu tomosinteză care permite scanarea cu mare acuratețe, oferind imagini cu o rezoluție foarte ridicată. Sensibilitatea investigației este de aproape 80%. Tot în cadrul Laboratorului de Imagistică am pus în funcțiune și un aparat DEXA, realizând peste 100 de analize de determinare a densității osoase. Și vorbim și de o premieră în domeniul radiologiei intervenționale în cadrul spitalului. Anul trecut, a demarat programul de efectuare de puncții mamare ghidate ecografic în cazul pacientelor cu suspiciune de leziune oncologică a sânului.”, a spus Diana Manolescu, directorul medical al spitalului.

Secția de Anestezie și Terapie Intensivă a înregistrat peste 350 de pacienți, în scădere față de anul 2021, dar cu o creștere importantă față de perioada prepandemică. Majoritatea pacienților internați au fost diagnosticați cu bronhopneumonii, meningite, șocuri septice, TBC, la care se adaugă și un număr redus de pacienți cu COVID 19. Activitate intensă a fost și în Cabinetul de Alergologie unde s-au realizat peste 2.000 de consulturi de specialitate.

În altă ordine de idei, în 2022 au reînceput cursurile universitare cu prezență fizică. Peste 1.000 de studenți au participat la cursuri și stagii de practică în cadrul unității medicale.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/