Infecția cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2 dublează numărul pacienților care au nevoie de îngrijiri speciale. Acest lucru s-a observat la Spitalul Județean din Timișoara, iar doctorii spun că din această cauză valul patru este cu mult diferit față de cele precedente.
Mihai Grecu, medic-șef în cadrul UPU-SMURD, a explicat că, deși nu s-a stabilit dacă este mai agresivă din punct de vedere al formei de boală pe care o provoacă, infecția cu varianta Delta conduce la creșterea numărului de pacienți cu 50%.
„Eu am crezut că valul trei este cel mai rău, dar din păcate m-am înșelat. E diferit din cauza faptului că varianta actuală este mult mai contagioasă. În general se poate aprecia că e undeva cam de trei, patru ori mai contagioasă decât varianta inițială. Asta înseamnă că accelerația cu care panta cu care se duce în sus curba infectărilor este mai abruptă. Apare mult mai repede un număr mare de pacienți care copleșesc până la urmă un sistem e sănătate care și așa de întins la maximum. Chiar dacă tulpina actuală nu este mai agresivă, din câte știu, ca formă de boală, dar numărul mare de infectări va da un număr mare de pacienți care au nevoie de îngrijiri speciale, de terapie intensivă și un număr mare de decese. Timișoara a stat în valul trei la o incidență de 8 la mie. Acum am avut și o incidență cu 50% mai mare. Avem cu 50% mai mulți pacienți critici, pacienți de terapie și probabil mai mulți care decedează. Sunt mulți care decedează la domiciliu și nici nu afli că s-au prăpădit din cauza Covid”, a spus Mihai Grecu.
În zona roșie a Spitalului Județean din Timișoara sunt internați pacienți cu forme severe de COVID-19, dar care au asociate și alte comorbidități. Peste 15.200 de cazuri de infecție cu SARS-CoV-2 au fost raportate în 23 octombrie, dintre care 546 în județul Timiș.