Peste o sută de copii din Banat ai căror părinți au venituri reduse sau sunt plecați în străinătate primesc ajutorul Asociației Salvați Copiii. În județul Caraș-Severin se deschid centre de zi pentru prevenirea separării copiilor vulnerabili de familiile lor.
115 copii expuși riscului de separare de familii vor fi monitorizați în două centre de zi pe care Salvați Copiii le deschide în județul Caraș-Severin. Ei vor primi inclusiv sprijin material și vor putea participa la tabere de socializare, ca să își dezvolte abilitățile și stima de sine.
„Cei 230 de copii (n.r. 115 în Caraș-Severin, 115 în Hunedoara) vor beneficia de servicii sociale complexe atât prin centre de zi (patru centre de zi, câte două în fiecare județ, dezvoltate prin proiect), cât și prin servicii furnizate la nivelul comunității de echipe de specialiști. (…) Activitățile efective de identificare și monitorizare vor fi susținute și prin crearea a două rețele interinstituționale, câte una la nivelul fiecărui județ, formată atât din reprezentanți ai autorităților și instituțiilor publice, cât și din ONG-uri și alți actori privați, cu roluri în protecția, sprijinirea și educația copilului”, transmit reprezentanții Salvați Copiii.
Instituționalizarea are consecințe dramatice asupra copiilor, atât în integrarea lor socială, cât și din punct de vedere emoțional. „În foarte multe cazuri, vorbim despre copii iubiți, dar pentru educația și îngrijirea cărora familiile nu au resurse materiale. Aceste familii trebuie sprijinite și îndrumate, astfel încât copiii să nu fie separați de mediul familial și mai ales de afecțiunea părintească. Mai ales acum, în acest context atât de complicat al pandemiei, copiii vulnerabili trebuie să fie în atenția noastră”, a transmis președintele executiv Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu.
Datele oficiale indică faptul că în Caraș-Severin sunt 893 de copii în sistemul de protecție socială, dintre care 142 în servicii rezidențiale publice și 33 în servicii rezidențiale private. 490 sunt în grija asistenților maternali, 166 în plasament la rude până la gradul IV și 62 în plasament la alte familii sau persoane.
Proiectul este aplicabil și copiilor din județul Hunedoara, unde peste o mie de micuți sunt incluși în sistemul de protecție specială. Cifrele oficiale arată faptul că, la finalul anului trecut, în sistemul de protecție specială erau incluși peste 50.000 de copii. Pe lângă aceștia, anual, aproximativ 700 de copii sunt părăsiți în spitale, cei mai mulți chiar în maternități.