Micul Mozart s-a întors la Reșița după 10 ani de la primul său concurs

fabiani p si maestrul sabin pautza

Pianistul fenomen Fabiani Prcsina a revenit în acest an pe scena Festivalului Internațional de Interpretare Pianistică şi Compoziţie „Sabin Păuța”, organizat la Reșița, în luna octombrie.

A fost invitat de către organizatori să susțină un recital, având astfel ocazia să arate lumii cât de mult a evoluat, care este măsura valorii și a profesionalismului său, cum s-a șlefuit diamantul descoperit la momentul potrivit.

În 2014 era doar un copil timid, ambițios și deosebit de pasionat de instrumentul pe care a început să-l studieze încă din clasa întâi, la Petroșani, în orașul natal, alături de profesoara Adina Stan. La Reșița avea să devină revelația Festivalului, fiindcă obținuse nu doar Marele Premiu, ci și premiul I la secțiunea de Interpretare Pianistică.

fabiani p copil

Foto: premiantul Fabiani Prcsina alături de Camelia Duca, organizatorul Festivalului, 2014.

După zece ani, Fabiani Prcsina a revenit la Reșița ca un pianist consacrat (deși student încă la Universitatea Națională de Muzică) impresionându-i nu doar pe spectatori ci și pe maestrul Sabin Păuța, care, în timpul recitalului, i-a urmărit cu emoție fiecare gest, fiecare trăire sau atingere a clapelor de pian. „După Dinu Lipatti, a apărut un nou pianist-fenomen! Dialogul firesc între el și pian, claritatea interpretării de la Mozart la Bach, de la Chopin la Ravel, Liszt și Enescu, totul a fost emoție profundă împărtășită cu noi! Am avut dreptate în urmă cu zece ani, am prevăzut de atunci succesul lui”, a mărturisit maestrul.

maestrul saabin pautza si fabiani prcina

Modest, Fabiani Prcsina, spune că mai e mult, până departe…„sunt emoționat datorită cuvintelor frumoase spuse de maestrul Sabin Păuța și mai ales văzând-i expresia feței în pauzele dintre piesele din timpul concertului. Consider că mai am mult de studiat până să mă ridic la nivelul acestor aprecieri.”

Salt în timp

Pentru Fabiani Prcsina lumea muzicii avea să-și deschidă larg porțile, oferindu-i șansa unor experiențe deosebite prin prezențe la numeroase festivaluri și concursuri în țară, dar și în străinătate, acumulând de-a lungul anilor nenumărate premii și trofee valoroase. Puține sunt premiile II sau III, obținute, tânărul muzician părând că nu are rival. Între altele, este câștigătorul Premiului I al „Concours International de Piano de Nice, Cote d’Azur”, Franța, 2015, fiind numit de unele surse, drept cel mai bun pianist din lume. În anul 2019 și-a făcut debutul ca solist alături de orchestra Filarmonicii din Târgu-Mureș, dirijată de Fakhraddin Kerimov. Pe vremea când era elev la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” din București, a fost prezent la importante evenimente muzicale în Italia și Elveția, alături de Fundația internațională „Resonance”, fondată de către pianista Elizabeth Sombart. Și ce e mai important, a susținut recitaluri, numeroase recitaluri de pian în cadrul unor spectacole de anvergură…

fabiani p

„Oricare reprezentație, orice ieșire pe scenă este la fel de importantă, indiferent de faptul că e o singură persoană care te ascultă, sau se află 200 de oameni în sală. Toți vin ca să trăiască starea, să simtă emoția, să primească mesajul pe care îl transmiți tu ca muzician.”

De la pasiune la vocație

Au fost câteva momente, pe la începuturi, când Fabiani Prcsina voia să abandoneze pianul. I se părea că studiul îi ocupă prea mult timp, că e prea solicitant, ori că e efortul prea mare. Cea care l-a încurajat să continue și l-a susținut cu răbdare, a fost mama, pe care a pierdut-o între timp. Astfel, gândul că o poate face mândră l-a determinat pe micul pianist (de odinioară) să privească   lucrurile cu alți ochi, dedicându-se cu toată energia pasiunii care între timp a devenit vocație. Mărturisește că, între timp, s-a atașat de încă un instrument, este vorba despre cornul francez. „În 2018, am făcut parte dintr-un proiect susținut de Camerata Regală, unde am luat contact direct cu instrumente de orchestră. Astfel am descoperit instrumentele de percuție, iar cornul francez mi s-a părut chiar aproape de suflet.”

Cât privește dirijatul, pare să fie asul din mânecă! „Tocmai m-am întors de la Londra unde am participat la un curs pentru dirijat,  despre care am aflat printr-o conexiune cu Institutul Cultural Român. Spuneam că mă atrage dirijatul, mi se pare ceva unic și din perspectiva repertoriului orchestral. După mine, orchestra este o variantă extinsă a pianului, deci, e vorba despre piese care dețin o expresivitate cumva mai lărgită decât a pianului, datorită instrumentației complexe. Și mi se pare foarte interesant.”

Ce îi mai place tânărului pianist? Fabiani Prcsina își dorește să exploreze lumea artelor și istoria muzicii, să învețe ceva nou în fiecare zi, și desigur, e nerăbdător să-și valorifice șansele pe care viitorul i le va oferi! Iar noi îi dorim succes!

YouTube video


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/