Meșteri populari și artizani din țară vin la Zăgujeni

ziua satului romanesc sarbatorita la conacul zagujeni
Stiri si Publicitate din Baile Herculane pentru Timisoara si Resita untitled design set 970x90 px

Festivalul Zestrea aduce la conacul Zăgujeni o expoziție în aer liber de obiecte din lemn, lut, ceramică sau pănuși, icoane pe sticlă sau accesorii cusute manual.

Actualul proprietar al conacului, bucureșteanul Victor Paicu, își dorește nu doar ca locul să fie redat comunității din zonă ci să devină deschis spre oameni și evenimente capabile să transforme conacul într-un centru cultural și educațional relevant în regiune. Cuvântul românesc „zestre” provine din termenul latin „dextrae”, care înseamnă „făgăduință solemnă”. De aceea, Victor Paicu e convins că, atunci când vorbim despre zestre, nu ne referim doar la bunurile materiale dintr-o moștenire ci și la promisiunea pe care acestea o reprezintă prin valoarea lor întrinsecă și extrinsecă. De aceea, Festivalul „Zestrea” devine un adevărat angajament de a duce mai departe și de a păstra meșteșuguri și îndeletniciri vechi, cu care meșterii populari și artizanii din țară vor fi prezenți la prima ediție a festivalului.

Monica și Radu Dincă creează lucrări religioase și decorative din sticlă, aducând la viață tradiții vechi prin tehnici deosebite. Cei doi meșteri sticlari realizează vitralii de mici și mari dimensiuni și pictează pe sticlă folosind tehnica tradițională tempera cu emulsie de ou și ulei. Icoanele lor sunt inspirate din izvoade de icoană țărănească din diverse zone și perioade iar ramele din lemn sunt atent patinate cu ceară de albine colorată.

stiri si publicitate casino herculane by sungarden stiri si publicitate gif card de energie dacus 1000x100
Stiri din Timisoara Capitala Europeana Culturala, evenimentele continua si in 2024 1000x100 edb stiri Timisoara si Resita banner energie geotermală cu buclă închisă energia de la picioarele noastre fppg 2048x539

Florin Cramariuc transformă lemnul în creații care ne conectează la rădăcinile noastre. Prin ceea ce face, transmite dragostea față de meșteșugul lucrării lemnului dar și față de tradițiile locale și frumusețea naturii. Juliánna Bálint creează jucării și ornamente din pănuși. Pasiunea sa a început în copilărie și a fost stimulată prin tehnicile învățate de la soțul său și de la mama acestuia. Liliana Ghilvacs creează farfurii, căni și vaze din lut decorate cu simboluri inspirate din natură. Maria Brete creează bijuterii și accesorii tradiționale îmbogățite cu motive cusute manual.

Sunt doar o parte dintre cei care vor fi prezenți la prima ediție a Festivalului Zestrea. Evenimentul este programat în zilele de 12 și 13 octombrie și este organizat în parteneriat cu Primăria Constantin Daicoviciu și Centrul Județean pentru Conservarea și Păstrarea Culturii Tradiționale Caraş-Severin. Programul evenimentului va fi anunțat în timp util, mai multe informații fiind disponibile aici.
Citește și: Conacul Zăgujeni din Caraș-Severin a fost salvat de la uitare și își redeschide porțile
Citește și: Conacul Zăgujeni își prezintă Zestrea
Foto: conacul Zăgujeni

Stiri si Publicitate Timisoara, Resita, Hotel Versay aprilie 980x120 px Stiri din Resita si Timisoara banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/