Meseriașii, așteptați să se înscrie la Școala Duală Banat. Unitatea de învățământ are zeci de parteneri – companii de top din țară

sdb in practica la atelierul scolii

Școala Duală Banat din cadrul Liceului Tehnologic Energetic Regele Ferdinand I din Timișoara, cel care punea bazele învățământului profesional dual în vestul țării, este zilele acestea în plin proces de înscriere a absolvenților de clasa a VIII-a. Cei care doresc să devină meseriași într-una dintre meseriile bine plătite pe piața muncii, electrician, electromecanic sau operator CNC, se pot înscrie până pe 14 iulie.

Beneficiile pentru elevii care aleg să studieze în învățământul profesional în sistem dual sunt multe. Anul acesta, la Liceul Tehnologic Energetic Regele Ferdinand I din Timișoara sunt disponibile 72 de locuri, distribuite pe trei calificări: 36 locuri – Electromecanic utilaje și instalații industriale (cod fișă înscriere: 543), 12 locuri – Operator mașini cu comandă numerică (cod fișă înscriere: 530) și 24 locuri – Electrician aparate și echipamente electrice și energetice (cod fișă înscriere: 568).

Absolvenții de clasa a VIII-a care doresc să se înscrie pot completa fișa de opțiuni la secretariatul școlii unde au absolvit, urmând ca aceasta să transmită toate documentele necesare la liceu. Înscrierea se poate face până în 14 iulie sau în perioada 30 iulie-3 august, în limita locurilor disponibile.

Elevii Școlii Duale Banat se pot bucura de o serie de beneficii: bursă lunară de 400 lei, cazare gratuită, masă decontată de Primăria Timișoara, obținerea unui certificat de calificare profesională recunoscut în Europa – Europass, practică în companii de top cu aparatură de ultimă generație, respectiv prioritate la angajare în companiile în care fac practică. Cei care doresc își pot continua studiile la liceul seral, pentru a-și lua diploma de bacalaureat.

„De aproape 10 ani ne bucurăm de implicarea activă a operatorilor economici cu care avem parteneriate. Companiile le oferă prioritate la angajare absolvenților noștri, iar până acum un procent de peste 70% s-au angajat în companiile partenere. Acesta și este unul dintre motivele pentru care elevii aleg să vină la liceul nostru. Avem elevi nu numai din Timiș, dar și din alte județe, care au ales școala profesională duală în detrimentul unui liceu teoretic, pentru că au văzut potențialul și perspectivele de viitor.”, a declarat Luminița Filip, directorul Liceului Tehnologic Energetic Regele Ferdinand I.

Școala Duală Banat este dezvoltată din 2012 de Liceul Tehnologic Energetic Regele Ferdinand I din Timișoara și reprezintă un parteneriat între liceu, Primăria Timișoara (care decontează masa elevilor) și 14 parteneri economici din județ, companii de top în România. Obiectivul lor comun este acela de a forma meseriași bine pregătiți în domeniile lor, ale căror meserii sunt la mare căutare pe piața muncii, bine plătite, dar pentru nu există suficienți calificați.

Învăţământul dual se adresează absolvenţilor clasei a VIII-a, are o durată de cel puţin 3 ani, iar componenta pregătire practică este foarte importantă. În primul an, pregătirea practică este realizată în atelierele şcolii şi la operatorul economic reprezintă aproximativ 20% din timpul total alocat programului. În al doilea an, aproximativ 60% din timp este alocat pregătirii practice, iar în anul al treilea – aproximativ 72% din timp este alocat pregătirii practice.