Mesaj pentru pacienții cu probleme cardiovasculare: „Infarctul nu așteaptă trecerea stării de urgență!”

Pacienții care suferă de boli cardiovasculare se prezintă la medic și la Unitățile de Primiri Urgențe în număr mult mai mic, de teama coronavirusului. Reprezentanții Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) trag un semnal de alarmă și transmit că simptomele nu trebuie ignorate pentru că acest lucru poate avea consecințe grave.

Prezentarea la medic a persoanelor care prezintă simptome specifice unor urgențe cardiovasculare, precum infarctul miocardic acut, a scăzut dramatic, anunță COPAC. Potrivit datelor Societății Europene de Cardiologie, în zonele afectate de pandemie s-au înregistrat cu 50%-70% mai puține prezentări la medic comparativ cu perioada anterioară pandemiei. Iar acest lucru se poate explica prin reticența pacienților de a se prezenta la spital de teama infecției cu noul virus.

Pacienții cu infarct miocardic acut sunt o categorie afectată în mod deosebit în actualul context epidemiologic, iar reprezentanții COPAC le transmit oamenilor să nu ignore semnele care pot fi asociate infarctului și să se adreseze imediat medicului de familiei sau să sune la 112. Printre simptome se numără dureri în piept persistente care se înrăutățesc cu trecerea timpului, palpitații sau respirație îngreunată.

„Trebuie găsite urgent soluții pentru pacienții cu urgențe cardiovasculare cum sunt pacienții cu infarct, pentru care orice oră cu asistență medicală specializată face diferența dintre viață și moarte. Solicităm pacienților să acceseze sistemul de sănătate, să nu aștepte o agravare a simptomelor, iar autoritățile statului să înțeleagă că pacienții cu urgențe cardiovasculare nu au timp de pierdut. Infarctul nu așteaptă trecerea stării de urgență”, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.

Bolile cardiovasculare reprezintă prima cauză de deces în România.

Sursa foto: cardio.com

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/