Mesaj dur al SUA, transmis din redacția Express de Banat! Ambasadorul Klemm avertizează: „Urmărim foarte atent ce se întâmplă în Parlament cu legile justiției!” [VIDEO]

untitled design set 970x90 px

Prezent ieri în redacția Express de Banat, Excelența Sa Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, a transmis un mesaj puternic Parlamentului, mesaj întărit câteva ore mai târziu pe site-ul Departamentului de Stat american!

Ambasadorul Klemm a vorbit ieri, în redacția Express de Banat, despre cum văd Statele Unite propunerile de modificare a legilor justiției din România, precum și lupta împotriva corupției. „În ceea ce privește pachetul de modificări la legile justiției pregătit inițial de Ministrul Justiției și prezentat Parlamentului, urmărim îndeaproape evoluția și așteptăm să vedem ce modificări vor apărea în Parlament și care va fi forma finală rezultată din Comisie. Avem îngrijorări foarte serioase, cel puțin cu privire la propunerile inițiale ale Ministrului Justiției. Motivul îngrijorării noastre este acela că în ultimii aproximativ 15 ani România a dus o luptă din ce în ce mai credibilă împotriva corupției de nivel înalt și mediu. România a creat independență judiciară, a înființat instituții care se ocupă cu descoperirea infracțiunilor și a corupției. Mă refer aici în principal la DNA. În ce privește situația din regiune, Statele Unite ale Americii cred că România este țara cu cea mai credibilă luptă împotriva corupției. Desigur, se mai pot face multe în ceea ce privește prevenția și educația, însă România are rezultate excepționale în pedepsirea celor care fură din bani publici”, a declarat Ambasadorul SUA în timpul interviului acordat pentru Express de Banat.

Întrebat fiind dacă observă în prezent pași înapoi pe care îi face Parlamentul, Excelența Sa Hans Klemm a răspuns tranșant: „Am fost îngrijorați cu privire la pachetul inițial de legi prezentat de Ministrul Justiției, care sugerează că s-ar putea face pași înapoi și vă pot spune că urmărim foarte atent ce s-a întâmplat în Parlament săptămâna trecută, ce se va întâmpla săptămâna aceasta și care va fi forma finală ce va ieși din Comisie!”

Câteva ore mai târziu de la vizita Ambasadorului SUA în redacția Express de Banat, Statele Unite și-a exprimat preocuparea în legătură cu modificările propuse de Comisia parlamentară specială, avertizând că măsurile riscă să afecteze acţiunile de combatere a corupţiei şi independenţa justiţiei din România, și printr-un comunicat postat pe site-ul Departamentului de Stat american.

„Statele Unite observă cu preocupare că Parlamentul României analizează proiecte de lege care ar putea submina acţiunile de combatere a corupţiei şi ar putea slăbi independenţa justiţiei în România. Aceste legi, propuse iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele înregistrate de România în ultimii ani pentru construirea unor instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţe politice. Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi afectează combaterea corupţiei”, precizează Departamentul de Stat.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/