Meningita: cauze, simptome, tratament. „Extrem de importantă este prezentarea cât mai urgentă la medic”

durere cap
whatsapp image 2022 10 03 at 13.25.51 (2)

Meningita este caracterizată prin inflamația membranelor protectoare care învelesc creierul și măduva spinării. Este o urgență medicală, iar netratată la timp poate conduce chiar la decesul pacientului.

Meningita poate fi infecțioasă (neuroinfecție), cauzată de virusuri (gripale, herpetice, enterovirusuri, urlian, rujeolic, varicelo-zosterian, HIV,) bacterii (meningococi, pneumococi, staphilococi, haemophilus, etc), fungi (candida, cryptococ, aspergillius, etc), paraziți (toxoplasma, plasmodium, trichinella, etc), dar poate fi și de cauză non-infecțioasă (neoplazii, boli autoimmune, vasculite, unele medicamente etc).

„Dacă nu este tratată rapid și corect poate cauza leziuni temporare și chiar permanente ale nervilor și creierului, putând duce chiar la deces. Cea mai severă neuroinfecție este cea determinată de Neisseria meningitidis (meningococul) la copilul mic deoarece poate determina și tulburări de coagulare extrem de intense, cu mortalitate foarte mare”, a explicat conf. univ. dr. Voichița Lăzureanu, medic primar boli infecțioase, în cadrul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.

lazureanu voichita

Simptomele cel mai des întâlnite sunt febra, cefaleea „în cască”, adică o durere de cap extrem de intensă, vărsături de tip central (dimineața neprecedate de greață, în jet), sensibilitate oculară la lumină, rigiditate a cefei, putând merge până la confuzie, somnolență, agitație psihomotorie, comă și în cele din urmă deces.

„La sugar și copilul mic apar bombarea fontanelei anterioare, refuzul mâncării, strigăte și plâns neobișnuit, urmate de convulsii. Extrem de importantă este prezentarea cât mai urgentă la medic, încă din primele ore de simptomatologie pentru a putea începe cât mai rapid tratamentul. Meningita face parte din urgențele medicale, iar suspiciunea clinică determină îndrumarea rapidă către Clinica de Boli Infecțioase. Importantă este și evaluarea imagistică prin RMN sau CT de cap. Diagnosticul de certitudine se face prin puncție lombară, extrăgându-se lichid cefalorahidian (LCR) din canalul rahidian, de la nivelul coloanei vertebrale. Din acest lichid se efectuează analize biochimice și etiologice, pentru a putea identifica microorganismul sau pentru identificarea de antigen sau anticorpi specifici”, a mai spus medicul Voichița Lăzureanu.

Tratamentul este extrem de complex. Se administrează intravenos și trebuie instituit de urgență. Vaccinarea este însă o metodă de prevenție.

„Vorbim de tratament etiologic (antibiotic/antiviral/antifungic/antiparazitar), patogenic (antiinflamator, antitoxic, anticoagulant, de reechilibrare hidro-electrolitică și acido-bazică, etc) și simptomatic (antialgic, antiemetic, etc). Vaccinarea împotriva microorganismelor care pot determina meningita rămâne cea mai importantă metodă de prevenție a bolii. Avem vaccinuri împotriva bacteriilor (meningococi, pneumococi, haemophilus influenzae, etc) și virusurilor (gripale, rujeola, varicela, oreion,etc). Administrarea acestora a determinat reducerea îmbolnăvirilor de meningită, dar și o scădere importantă a mortalității”, a mai explicat doctorul.