Memoria obiectelor și cultura urbană din vestul României, la Muzeul Banatului din Timișoara

afiș memoria obiectelor

Incursiune în cultura urbană din vestul țării, din secolele XVIII-XX – este propunerea pe care o face Muzeul Național al Banatului, la final de an, vizitatorilor. Expoziția „Memoria obiectelor și cultura urbană din vestul României” este rezultatul colaborării dintre șapte muzee din vestul țării și un colecționar privat, care și-au pus la comun parte din resurse, reușind astfel să reproducă într-un spațiu ca mansarda Bastionului Theresia, aspecte din istoria vestului de țară.

Expoziția „Memoria obiectelor și cultura urbană din vestul României” înseamnă un număr important de bunuri culturale din secolele XVIII-XX. Acestea depun mărturie despre ritmul și dimensiunile culturii urbane din vestul României: sufrageria familiei nobiliare Mocioni de Foen cu obiecte din patrimoniul Complexului Muzeal Arad, cafenea în stil Secession din Lugoj, însemne ale statutului urban și secvențe ale industriei locale, colț de stradă cu magazine din Jimbolia, atelier de fotograf antebelic din Caransebeș, peisaj industrial din Reșița și un interior interbelic cu picturi ale artistului Tibor Bottlik, sala vedutelor timișorene cu fortificațiile și bastioanele orașului de pe Bega, ultima secvență expozițională fiind dedicată artistului Julius Podlipny și lumii sale cuprinzătoare din Timișoara interbelică: pictorii Alexandru Popp, Aurel Ciupe, Catul Bogdan, Eugen Gâscă, Ștefan Gomboșiu, Emil Lenhardt, Lucia Piso Ladea, Ștefan Szőnyi și muza Olga Szuits, sculptorii Romul Ladea, Ferdinand Gallas și Andrei Gal, scriitorul Virgil Birou.

Expoziția este rezultatul colaborării dintre Muzeul Național al Banatului, Complexul Muzeal Arad, Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, Muzeul Banatului Montan Reșița, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, Muzeul Presei Sever Bocu Jimbolia, Muzeul Stefan Jäger Jimbolia și Cristian-Oliviu Gaidoș, colecționar privat.

Vernisajul expoziției „Memoria obiectelor și cultura urbană din vestul României” este programat miercuri, 21 decembrie, în mansarda B2 a Bastionului Theresia, de la ora 18. Va putea fi vizitată până în 28 februarie 2023.
Evenimentul are loc cu sprijinul Consiliului Județean Timiș.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/