Memoria lui Achim Nica, mândrie pentru Obreja

achim nica obreja
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Festivalul dedicat doinitorului Banatului duce mai departe tradițiile locului. Se dorește ca evenimentul să crească și să devină festival-concurs.

Primarul Ion Peia, nepot al marelui rapsod, consideră că ediția de anul acesta va fi una deosebită întrucât va ridica nivelul festivalului, lucru absolut necesar pentru ca festivalul să poată deveni unul concurs. „Pentru Primăria Obreja nu a fost ușor să ducă tradiția organizării festivalului însă evenimentul este o mândrie pentru întreaga comunitate. Atunci când mergi prin țară și spui că ești de la Obreja, imediat ești întrebat de Achim Nica. De aceea primăria a făcut totul pentru ca acest festival să meargă înainte”, a spus primarul mulțumind Centrului Județean pentru Conservarea și Păstrarea Culturii Tradiționale și Episcopiei Caransebeșului pentru implicarea în organizarea ediției de anul acesta.

Consilierul cultural al Episcopiei Caransebeșului, Casian Rușeț, consideră că, pentru instituția pe care o reprezintă, implicarea în organizarea festivalului este o responsabilitate și o onoare. „Pe 15 ianuarie, ne-am întâlnit la Episcopia Caransebeșului pentru a crește amploarea festivalului. Asta se poate face atunci când se adună memoria locală cu cea artistică și cu cea spirituală pentru că maestrul Achim Nica a fost și cântăreț în strana bisericii de la Obreja toată viața sa. Vom face tot ceea ce ține de noi pentru ca acest eveniment să se ridice la nivelul prestigiului maestrului”, a spus Casian Rușeț.

Cel mai important moment al festivalului va fi inaugurarea punctului muzeistic Achim Nica deschis în incinta căminului cultural care-i poartă numele. „Aici se găsesc obiecte care au aparținut lui Achim Nica, o parte dintre costumele sale, afișe, discuri, fotografii cu tot ceea ce am încercat să adunăm din cei aproximativ 60 de ani pe care Achim Nica i-a dedicat folclorului. Muzeul va fi integrat în circuitul național de turism, noi am făcut toate demersurile pentru asta”, a spus Dan Mirea, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Păstrarea Culturii Tradiționale.

stiri si publicitate casino herculane by sungarden stiri si publicitate gif card de energie dacus 1000x100
publicitate in Stiri de Timisoara si Resita gif card de energie dacus 1000x100

Festivalul are loc în zilele de 23 și 24 mai la Obreja și Caransebeș. În organizare s-au implicat și Casa de Cultură Caransebeș și Consiliul Județean Caraș-Severin. Evenimentul cuprinde spectacole folclorice, dezbateri, ceremonial religios, dezvelirea unei plăci comemorative în cinstea marelui rapsod. Iubitorii folclorului și tradițiilor sunt invitați să participe la cele două zile de festival.

afis festival acim nica obreja caransebes 2024

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/