Noile măsuri emise de autorități, în contextul stării de alertă, sunt percepute ca fiind o altă lovitură dată operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private. Nevoit să activeze doar în intervalul orar 05.00-21.00, unul dintre patronii de restaurante cu terasă din orașul de la malul Dunării spune că situația, din postura unui bugetar, nu este percepută că fiind dramatică și asta tocmai din cauza discrepanței salariilor între sistemul public și cel privat, în prima situație neputându-se problema încasării lefelor.
„Cu ocazia acestor noi restricții, guvernanții nu au făcut altceva decât să ne îngrădească dreptul de a munci. Cred că mai bine ne dădeau un ajutor de stat și ne închideau de tot activitatea. Măcar știam o treabă. Actualmente, activitatea noastră este redusă, însă oamenii, oricum, nu mai iasă din case la ora 21.00. Nu cred că transmiterea temutului virus a fost în HoReCa! De ce? Pentru că noi, la restaurant, la terasă, ieșim cu aceiași oameni cu care stăm în acasă, cu aceeași oameni cu care interacționăm zi de zi. Nu sunt alți oameni. Nu departe de noi, observați ce se întâmplă în situația supermarketurilor și a piețelor. Magazinele alimentare pot funcționa, dar piețele ba. Nu putea să stea acolo un polițist local care se ia temperatura oamenilor, să verifice dacă se poartă mască, să dea amenzi, unde este cazul, și să lase producătorii să își vadă de afacerea lor?”, se întreabă unul dintre oamenii de afaceri din Moldova Nouă care activează în industria ospitalității, oripilat de-a dreptul de măsurile-șoc luate în calcul de actuala putere.
Mai mult decât atât, antreprenorul a ținut să atragă atenția asupra unui alt aspect, mai puțin mediatizat până acum, și anume: motivul pentru care bugetarii nu percep în aceeași măsură îngrădirile impuse celor care activează în mediul privat:
„E ușor să fii bugetar. Ziua trece, leafa merge. Ori, în cazul nostru, nu este deloc așa! Noi avem angajați care trebuie să meargă cu bani la familiile lor. O lună înseamnă mult pentru sistemul privat. E o discrepanță enormă între salariile din privat și cele de la stat. De aceea unii nu resimt adevărata noastră frustrare. Mediul privat, în special HoReCa, suferă enorm, în vreme ce bugetarii se gândesc la faptul că ziua trece, leafa merge…”.
Sursa foto principal: alephnews.ro.