Mediul de afaceri, în derivă. Cărășenii preferă să lucreze pentru stat!

Caraș-Severinul se încadrează printre primele zece județe cu cel mai mare număr de bugetari, imediat după județe precum Sălaj, Harghita sau Vaslui, conform unui top făcut de Hymerion.ro, din date centralizate de Ministerul Finanțelor Publice.

Astfel, una dintre cauzele pentru care mediul privat de afaceri scormonește în facultăți după angajați este și faptul că cetățenii cărășeni preferă să lucreze direct pentru statul român. Conform unor surse citate din Ministerul Finanțelor Publice se pare că județul nostru ocupă locul zece pe lista celor mai mulți angajați la stat.

În ceea ce privește ponderea bugetarilor în total de gospodării, în cazul județului Caraș-Severin, aceasta este de 10,08 procente, cu doar un procent mai mică decât cea din județul Sălaj, fruntaș la numărul de bugetari.

De asemenea, tot din date centralizate de Ministerul Finanțelor Publice, valoarea nominală a numărului de angajați în sectorul public la nivelul judeţului Caraș-Severin este de aproape de 11.000, un număr mai mare decât cel din Sălaj, județul cap de listă.

Cu toate acestea, clasificarea poate părea înșelătoare, pentru că valoarea nominală este una, iar proporția în totalul de populație este alta. Astfel, dacă se analizează strict cât la sută din populația județelor reprezintă numărul de bugetari, atunci ponderea este de doar 3,68 la sută, cu mai puţin de un procent mai mică față de ponderea județelor fruntașe.

Centralizarea situației privind monitorizarea numărului de posturi și de cheltuieli de personal se face de către Ministerul Finanțelor Publice, pe baza raportărilor lunare transmise de ordonatorii principali de credite ai administrației publice centrale și locale.

Foto: cursdeguvernare.ro