FOTO. Medicul „îngerilor” a devenit cetățean de onoare. În premieră, medicina creștină e recunoscută de o autoritate publică!

Pavel Chirilă, cel care a inițiat proiectul de ridicare a primei clinici de recuperare oncologică din țară, a devenit joi cetățean de onoare al orașului Anina. În premieră, a fost recunoscut un concept amplu dezbătut de societate și în mediul academic. 

Consilierii locali s-au reunit în ședință extraordinară pentru a marca evenimentul și au votat cu unanimitate de voturi acordarea diplomei de cetățean de onoare lui Pavel Chirilă pentru „aportul adus la dezvoltarea medicinii naturiste și promotor al conceptului de medicină creștină”.

„Este pentru prima dată când o autoritate publică mă răsplătește cu un premiu, cu o recunoaștere, pentru aportul adus la dezvoltarea medicinii creștine și naturiste. Conceptul acesta uneori se suprapune cu conceptul medicinii clasice, alteori se depărtează de el și alteori intră în contradicție. Din cauza aceasta, și multe răzvrătiri ale medicinii academice. Ceea ce a nemulțumit medicina clasică a fost faptul că niciodată nu s-a vorbit despre alcătuirea dihotomică a ființei umane. Tot timpul s-a vorbit numai despre trup! (…)Mă onorează acest titlu pe care l-am primit”, a declarat profesorul universitar dr. Pavel Chirilă, în cadrul ședinței de consiliu local Anina.

Cei prezenți la acțiune au avut de spus doar cuvinte frumoase despre medic. „Am fost impresionat de simplitatea și de modestia acestui om. M-a impresionat faptul că un om al locului a considerat că este bine să facă pentru semenii săi un lucru care să facă celebru numele unei comune din Caraș-Severin (n.r. Slatina Nera). Asta, mai ales pentru că trăim într-o societate în care egoismul și meschinăria ating cote alarmante”, a spus președintele de ședință, Alexandru Nicola.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157652839962638″]

Întâlnirea a avut și o puternică tentă religioasă, mai ales că unul dintre cetățenii orașului, Matei Scânteie, a descoperit faptul că există doi sfinți care poartă numele de „Anina”. Prin urmare, conducerea orașului, dar și noul cetățean de onoare au primit iconițe cu cei doi proroci, celebri în Biblie, dar prea puțin cunoscuți de publicul larg.

„Este o mare onoare ca pe acest distins doctor universitar să îl avem cetățean de onoare. Cetățean de onoare este, după cum bine știți, acel om care face lucruri deosebite și dânsul într-adevăr a făcut și face lucruri deosebite. Nu este ușor să începi și să termini o clinică. Titlul are legătură cu orașul Anina, pentru că o mare parte din viață, omul Chirilă și-a petrecut-o aici. În oraș a copilărit, a urmat cursurile liceului, de aici a plecat la facultate. Și vacanțele tot la Anina le-a petrecut pentru ca mai apoi să plece acolo unde erau clinici tot mai mari”, a declarat Gheorghe Românu, primarul orașului Anina.

Pavel Chirilă s-a născut la Slatina Nera (Caraş-Severin) şi ajuns un doctor de renume, ce s-a impus în lupta cu cancerul. Medicul a ales să ducă lupta cu această boală în localitatea natală, punând bazele unei clinici de oncologie.

Acesta a înființat Fundaţia Sfânta Irina și a inaugurat, pe 25 septembrie 2012, lucrările de construcţie a Clinicii Nera – Centrul pentru Cercetări în Recuperare Oncologică. Acesta va fi destinat bolnavilor aflaţi în recuperare după tratamente împotriva cancerului. Construcția este aproape gata. „Lupta împotriva cancerului începe înainte ca această boală să invadeze organismul. Construim Clinica Nera pentru a-i asista pe cei care au trecut de primele tratamente pe drumul înspre însănătoşire, cât şi pentru a-i ajuta să înveţe obiceiuri noi de viaţă, care să le anuleze posibilitatea de recidivă. De asemenea, activitatea de cercetare care se va desfăşura în cadrul centrului ne va fi de un real folos în a înţelege mai bine prin ce trec bolnavii de cancer şi cum putem să-i ajutăm să trăiască”, a spus dr. Pavel Chirilă la momentul sfințirii locului de temelie al viitoarei clinici.

Ziua Sfinților Constantin și Elena a fost de mare sărbătoare pentru orașul Anina, pentru că biserica ce poartă același nume și-a marcat hramul, astfel că întreaga zi a fost plină de evenimente frumoase. Decernarea titlului a continuat cu Ziua Eroilor, iar mai apoi cetățenii orașului au fost invitați să guste din mâncarea la ceaun pregătită de administrație.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/