Medicina, studiată la Timișoara cu ajutorul realității virtuale. UMF ridică un centru de simulări pentru studenți

universitatea de medicina si farmacie timisoara

Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara a obținut finanțare pentru înființarea unui centru de abilități și simulări destinat pregătirii studenților și a medicilor rezidenți. 

Viitorul centru va avea rol didactic, cu spații dedicate principalelor domenii medicale. Va găzdui activități de dezvoltare a competențelor pentru personalul din sistemul public de sănătate și activități de organizare de conferințe. Prin finanțarea obținută de UMF Timișoara, în valoare de 63,1 milioane de lei, va fi construită o clădire cu demisol. Clădirea va avea parter și două etaje în care vor fi amenajate spații conexe, spații pentru cadre didactice, un amfiteatru cu 500 de locuri, 6 săli de demonstrație, 4 săli de curs, garderobă și depozite.

Centrul de abilități și simulări destinat pregătirii studenților și a medicilor rezidenți va fi dotat cu mai multe simulatoare și manechine didactice. Unul dintre simulatoare este cel de naștere, în mărime naturală, deplasabil, controlat wireless, dotat cu modul de obstetrică si ginecologie și cu modul de anestezie și terapie intensivă, prevăzut cu făt pentru naștere, nou-născut la termen și făt prematur de 25-27 de săptămâni. Un altul este pediatric (5-6 ani), pentru scenarii de anestezie și terapie intensivă. Centrul va fi dotat și cu un simulator mobil pentru bronhoscopie, bazat pe realitate virtuală, cu o masă anatomică VR, care permite vizualizarea 3D și planificarea diverselor abordări chirurgicale, precum și cu o targă hidraulică de urgență și transport.

„Prin simulări realiste și scenarii clinice variate, acești viitori profesioniști ai sănătății au posibilitatea de a-și dezvolta abilități practice, de diagnostic și de luare a deciziilor într-un mediu controlat și sigur. Astfel, ei pot învăța cum să răspundă eficient la situații medicale complexe, să gestioneze cazuri de urgență și să îmbunătățească calitatea îngrijirilor oferite pacienților.”, se arată în planul managerial al rectorului UMF, Octavian Crețu.

Centre similare mai există la universitățile de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, Iași și Târgu-Mureș. Se  realizează, de asemenea, la Constanța, Craiova și București.

CITEȘTE ȘI: Alegeri la UMF Timișoara: Octavian Crețu, singurul candidat pentru funcția de rector

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/