Medicii din Spitalul Județean de Urgență Reșița reacționează la două săptămâni de la conferința de presă în care Romeo Dunca și Ioan Popa i-au acuzat că nu își fac treaba, deși salariile lor sunt colosale.
În 26 ianuarie, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin și primarul Reșiței au alarmat întreg orașul prezentând imagini din Spitalul de Urgență Reșița și anunțând că unitatea medicală a fost la un pas de explozie. După două săptămâni, pe adresa redacției a sosit o rezoluție a Consiliului Medical, semnată de majoritatea membrilor, în care medicii se arată „profund jigniți” de afirmațiile celor doi liberali.
„Toți șefii de secție care formează Consiliul Medical al SJU Reșița s-au simțit profund jigniți de afirmațiile și acuzațiile aduse personalului medical (medici, asistenți, personal auxiliar) de către domnii Romeo Dunca și Ioan Popa.”. În plus, potrivit documentului, salariile colosale anunțate de primarul Reșiței sunt niște rarități. Veniturile se stabilesc în conformitate cu Legea Salarizării nr. 153/2017, aplicată începând din 2018, iar singurii angajați care pot ajunge la salarii de 4.000 de euro, așa cum susținea Ioan Popa, sunt medicii primari cu gradație 5, care efectuează gărzi.
„Veniturile de peste 4.000 de euro incriminate pot fi realizate doar de medicii din specialități cu condiții deosebite de lucru, cum ar fi Medicina Legală, Anatomia Patologică, UPU-SMURD, ATI. Procentul acestora este de aproximativ 10% din totalul medicilor angajați la SJU Reșița, iar medicii de la UPU-SMURD și Medicina Legală au salariile plătite de către Ministerul Sănătății și au sporul minim, spre deosebire de alte spitale din țară. Asistenții medicali cu gradație 5 au salarii de 900 de euro, iar cei cu condiții deosebite de lucru – 1.500 de euro.”, se mai arată în rezoluția semnată de medici.
CITEȘTE ȘI: „Intoxicație” cu oxigen la Spitalul Județean de Urgență Reșița! „Exista risc de explozie!”
Și în ceea ce privește programul de lucru despre care primarul Popa susținea că nu este respectat de către personal, motiv pentru care ar fi indicat să se instaleze sistem de monitorizare cu cartele, lucrurile ar sta altfel. Nu doar că se respectă programul, ci, dacă situația o cere, atunci medicii stau și peste timpul de muncă legal până la rezolvarea problemelor. Uneori, în cazurile grave, medicii vin de acasă fără să fie plătiți în plus. Angajații spun că primarul a vorbit doar despre cazuri izolate, „dar de aici până la a împroșca tot corpul medical în fața opiniei publice că nu își îndeplinește sarcinile de serviciu corect, cu profesionalism și nu respectă programul de lucru este de neacceptat”.
În document se mai arată că personalul se pregătește la diverse cursuri pe cheltuiala proprie, iar activitatea spitalului a fost perturbată nu doar de perioada în care au putut fi tratate doar urgențele, ci și din cauza lipsurilor.
„Desigur că există și probleme la nivelul SJUR care nu pot fi rezolvate cu jigniri și conferințe de presă sau pe Facebook la adresa corpului medical în ansamblul lui, ci doar să ne punem împreună la masă și cu răbdare, fără patimă, să deslușim împreună problemele, căutând rezolvarea acestora”, mai spun medicii.
Consiliul Medical a lansat invitația celor doi să participe la următoarea ședință a forului care va avea loc peste două săptămâni, „în speranța că împreună vom putea găsi rezolvarea problemelor stringente ale SJU Reșița, iar mai apoi să informăm opinia publică pentru a-i oferi în continuare încrederea și speranța pentru a se prezenta fără teamă la SJUR să-și rezolve problemele medicale sau să fie consiliați pentru acestea.”
Rezoluția a fost semnată de majoritatea membrilor Consiliului Medical, în frunte cu președintele Cosmin Librimir, cel care, potrivit lui Ioan Popa și lui Romeo Dunca, este tocmai cel care le-a transmis imaginile din interiorul spitalului.