Odată cu integrarea în Uniunea Europeană, unitățile spitalicești din Caraș-Severin trebuie să le facă concurență acum spitalelor din străinătate, atât în ce privește condițiile, cât și oferta pentru medicii specialiști.
Deschiderea granițelor către UE a adus beneficii pacienților cu bani din țară, dar și o serie de dezavantaje sistemului medical, afectat grav de subfinanțare de ani buni. Așa că, în timp ce pacienții aleg de cele mai multe ori Ungaria pentru tratarea afecțiunilor, cei mai mulți medici specialiști se îndreaptă spre Franța, Anglia sau Italia.
„Am avut probleme de sănătate și m-am operat în Ungaria. Nu că nu aș fi avut încredere în medicii din Reșița, însă perioada de spitalizare a fost destul de lungă. M-am simțit ca un om civilizat, tratat într-o lume civilizată, iar operația a ieșit bine, pentru că pot să merg din nou”, a spus un reșițean operat peste granițele țării.
Cerere să plece din țară
Nu doar pacienții pleacă, ci și specialiștii. Statisticile Direcției de Sănătate Publică arată că de ani buni medicii vor să plece, însă în aceeași situație sunt și asistenții medicali. Astfel că la DSP Caraș-Severin, în anul 2012, 16 medici au depus dosare să plece în străinătate și 35 de asistenți. Din anul 2013 s-au încheiat doar trei luni, însă specialiștii nu au stat prea mult pe gânduri și au început să își depună dosarele.
„Trei medici și șapte asistenți medicali și-au manifestat dorința să plece peste granițele țării. Vă dați seama, Caraș-Severin nu e un județ atractiv pentru specialiști și orice doctor care pleacă e o pierdere pentru județ. Salariile nu sunt atractive”, a concluzionat directorul DSP Caraș-Severin, Luca Dragoș.