Medicii diabetologi din Caraș-Severin, apreciați la nivel național pentru munca lor

dr. Caius Diaconescu la Resita Medicii diabetologi din Caraș-Severin, apreciați la nivel național pentru munca lor

Județul Caraș-Severin se află pe locurile fruntașe în țară în privința diagnosticării timpurii a diabetului zaharat.

În sala Teatrului de Vest din Reșița a avut loc, sâmbătă, prima ediție a conferinței regionale a Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (SRDNBM), la care au participat peste 70 de medici specialiști din domeniu, atât din Caraș-Severin, cât și din județele învecinate.

Evenimentul a reunit, așadar, la Reșița conducerea Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, având ca invitați reprezentanți ai Comisiei Naționale de Diabet din Ministerul Sănătății, și coordonatori județeni ai programelor de sănătate din Caraș-Severin și din județele apropiate.

În contextul în care, din estimările specialiștilor, peste două milioane de români suferă de diabet, dintre aceștia peste 21.400 în Caraș-Severin, discuțiile în cadrul conferinței regionale de la Reșița s-au axat pe îmbunătățirea nivelului de informare și conștientizare a populației privind diabetul zaharat și multiplele implicații pe care această afecțiune le aduce asupra stării generale de sănătate. Au fost prezentate, de asemenea, și noutățile științifice în practica clinică a managementului diabetului zaharat.

Președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice

Reșița: Președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice

De ce am ales Reșița pentru această ediție inaugurală?! Pentru că județul Caraș-Severin are o serie de particularități deosebit de importante pentru noi, pe care le-am remarcat în prima analiză pe care SRDNBM a desfășurat-o anul trecut. Este de fapt, o radiografie a modului în care îngrijim diabetul zaharat în țara noastră și județul Caraș-Severin s-a clasat între primele locuri în ceea ce privește eficiența utilizării resurselor în îngrijirea diabetului zaharat, printre primele locuri, care ne arată că poate fi un model de bune practici și care ne aduce o serie de aspecte importante în discuție”, a declarat, în deschiderea conferinței, prof. univ. dr. Bogdan Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Acesta și-a continuat discursul subliniind că: „în cadrul radiografiei, am observat, că, într-adevăr, diabetul zaharat, reprezintă o problemă importantă în țara noastră, afectând aproximativ una din nouă persoane adulte, un lucru care este similar la nivelul mapamondului, și, dincolo de această cifră, trebuie să conștientizăm că, din nefericire, pe măsură ce înaintăm în vârsta persoanelor la care facem referire, această prevalență a diabetului zaharat poate crește, ajungând la vârste de peste 65 de ani să afecteze una din trei sau chiar una din patru persoane adulte. Lucrul acesta este subliniat de o observație la nivel epidemiologic, care ne arată că, pentru fiecare persoană pe care o cunoaștem cu diabet, din cauza simptomatologiei reduse, diabetul zaharat în stadiile inițiale aducând puține semne care ar putea să-l ducă pe pacient la medic, face să mai existe aproximativ o persoană care are diabet și despre care nu știm că are diabet.

Cunoaștem în momentul de față că există un procent din populație care nu este diagnosticat cu diabet, și pe baza evaluărilor epidemiologice, în momentul de față, estimăm că avem aproximativ 2.000-2.500 de persoane care trăiesc în județul Caraș-Severin cu diabet zaharat și care nu cunosc că au diabet zaharat. Practic, această tendință ne arată chiar o rată de diagnosticare mai bună a diabetului zaharat în județul Caraș-Severin și acesta este unul dintre motivele pentru care am ales să venim la Reșița pentru această conferință inaugurală, tocmai pentru că județul Caraș-Severin ne arată o performanță mai bună utilizării resurselor în ceea ce privește diagnosticarea diabetului zaharat”.

Printre cei care au luat cuvântul în cadrul conferinței, s-a numărat și medicul cărășean Caius Diaconescu (foto: principal), șeful Secției Diabet Zaharat, Nutriție, Boli Metabolice din cadrul Spitalului Județean de Urgență Reșița. Acesta a vorbit despre importanța descoperirii din timp a diabetului zaharat și despre campaniile organizate la nivel județean, alături de colegii săi medici, în acest scop.

Ne onorează datele prezentate de colegii mei. Nu am știu de ele, vă spun sincer. Nu am muncit numai eu. Este o muncă în echipă. Într-adevăr, sunt medic diabetolog de 17 ani la Reșița, am muncit în fiecare zi, mi-am sacrificat timpul personal, și eu și colegii mei, am dezvoltat o echipă, atât la nivelul spitalului, cât și în ambulatoriu. De ce i-am diagnosticat așa de bine pe pacienți?! În primul rând, am oferit din timpul nostru. Ne-am deplasat în stradă, am făcut glicemii, ne-am deplasat în județ, am lucrat foarte bine cu medicii de familie, pentru că prima verigă este medicul de familie. Primim foarte mulți pacienți. Cel puțin, la nivel cabinetului meu, au o ușă mereu deschisă. Eu văd în fiecare zi circa 100 de pacienți. Tocmai de aceea și rezultatele sunt așa de bune. Iar tot ceea ce facem pentru pacientul diabetic este să căutăm să-i dăm cât mai repede o terapie eficientă, pentru că avem suficiente molecule care salvează vieți. Nu mai este ca acum 20 de ani, când știam de două molecule. Acum avem 20 – 30, nimeni nu știe câte sunt, dar sunt molecule eficiente care efectiv salvează vieți, și asta trebuie să înțeleagă toată lumea că este important să descoperim cât mai repede un pacient diabetic pentru că este șansa lui la viață”, a declarat, la rândul său, medicul Caius Diaconescu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/