Medic: „Titrul anticorpilor nu este relevant pentru protecție”

anticorpi
explo 1000x200

Titrul anticorpilor nu este relevant pentru protecție și nu ar trebui să influențeze decizia de vaccinare, susțin medicii. Există mai multe date științifice care susțin aceste afirmații.

Concluzia specialiștilor este că o concentrație redusă de anticorpi nu înseamnă că nu există protecție.

„Atunci când te imunizezi natural sau prin vaccin, limfocitele B, adică celule ale sistemului de apărare produc anticorpii. Anticorpii stau o vreme în concentrație mai mare, apoi concentrația lor se reduce. Nu știm cât de strânsă este legătura dintre concentrația, adică titrul anticorpilor și protecție. Și nu înseamnă că dacă acum avem anticorpi puțini nu vom fi protejați. Asta pentru că ne-au rămas limfocitele B cu memorie. La reîntâlnirea cu vrăjmașul, limfocitele B cu memorie își amintesc de el și abia atunci se apucă să producă anticorpii necesari neutralizării. Este un fenomen normal și avantajos biologic. Dacă am avea în sânge toți anticorpii pentru toate virusurile și pentru toți microbii pe care i-am întâlnit de când ne-am născut, atunci sângele ar avea o vâscozitate prea mare și n-ar mai putea curge prin vase. În plus, e mai economic pentru organism să producă ceva atunci când este nevoie de acel ceva și nu să facă stocuri pe termen indefinit fără a fi clară utilitatea lor”, a explicat Conf. Univ. Dr. Cătălin Popescu, medic primar Dermato-Venerologie și doctor în Științe Medicale la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

De asemenea, dozarea anticorpilor nu ar trebui să influențeze decizia de unei persoane de a se vaccina sau nu.

„La minunata conferință organizată de Adriana Hristea, am avut ocazia să-l ascult pe prof David Greenberg din Israel. L-am întrebat dacă în Israel se recomandă dozarea anticorpilor și în caz afirmativ, în ce scop? mi-a răspuns că nu se recomandă, nimeni nu determină concentrațiile anticorpilor pentru a decide dacă vaccinarea e oportună sau nu. Se face doar în scop de cercetare pentru a vedea dacă un nevaccinat a trecut sau nu prin boală. Așadar, nu vă mai dozați anticorpii. Vaccinați-vă!”, a mai spus Conf. Univ. Dr. Cătălin Popescu.

banner 970 x 250