Meciul Primărie-AquaCaraș, pe masa Consiliului Județean. „Reșița este sufocată de datoriile către bănci!”

Primarul Reșiței, Mihai Stepanescu, se arată extrem de nemulțumit de faptul că nu încasează redevența de la societatea de apă-canal, aspect care îngreunează derularea activității. Asta, întrucât valoarea mare a creditelor și a datoriilor din trecut pune bețe în roate potențialelor investiții.

Pentru că nu a ajuns la o înțelegere cu directorul SC AquaCaraș SA, Anatoli Liber, cu privire la plata redevenței și a ratei contractate pentru derularea lucrărilor de apă-canal, edilul-șef al Reșiței s-a întâlnit astăzi cu președintele Consiliului Județean Caraș-Severin pentru a-i expune problemele existente în speranța unei concilieri.

În urma ședinței de consiliu local, primarul Mihai Stepanescu a declarat alarmat faptul că are de încasat sume importante de la AquaCaraș, dar banii nu ajung în conturile primăriei. Acesta a precizat că termenul scadent pentru plata ratei contractate pentru lucrările de apă-canal este 5 mai.

„Așteptăm ziua de 5 mai, când este termenul scadent pentru plata unei rate importante de către operatorul județean AquaCaraș, care se pare că dă din umeri. Îmi pare foarte rău că s-a ajuns aici, mai ales că managementul nu ne aparține, mai ales că dânșii au uitat să ne plătească redevența nouă (… )25 la sută este contribuția locală. 25 la sută din 48 de milioane de euro înseamnă 12 milioane de euro, bani pentru care noi plătim rate și dobânzi, în jur de 900.000 de euro pe an. În 2 rate se plătesc acești bani și dobânzi și cred că ar fi trebuit să își strângă dânșii niște bani”, a declarat edilul-șef Mihai Stepanescu, în urma ședinței de consiliu local care a avut loc marți, la Reșița.

Opinia directorului de la SC AquaCaraș SA este destul de tranșantă, menționând în repetate rânduri că rata trebuie plătită de primărie, iar despre redevență nici nu poate fi vorba, în acest sens existând mai multe decizii ale instanței. „Considerăm că afirmațiile sunt total nefondate și incorecte, având drept scop, în opinia noastră, doar sustragerea de la plata ratelor împrumutului.  Atragem atenția, și pe această cale, instituției Consiliului Local Reșița să-și respecte obligațiile ce îi revin privitor la achitarea la scadență a ratei împrumutului BEI, termenul de plată al acesteia fiind 05 mai 2015”, a precizat directorul societății de apă-canal.

Pentru că niciuna dintre părți n-a cedat, fie că este vorba despre rată, fie că este vorba despre redevență, primarul a  decis să poarte discuții cu președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, for în subordinea căruia funcționează societatea de apă-canal.

„Am discutat azi cu primarul! El susține același lucru. Directorul de la SC AquaCaraș spune că nu poate plăti primăriei această redevență. Am discutat cu primarul mai multe subiecte pe care le avem de realizat împreună. În primul rând, un proiect pe fonduri europene pentru realizarea unui parc de agrement pe Dealul Golului. În al doilea rând, el, justificat, spune un lucru: că în acest moment Primăria Reșița este sufocată din punctul de vedere al creditelor pe care le are. Ținând cont de faptul că AquaCaraș este societatea consiliului județean, în condițiile în care legea ne va permite, voi discuta cu cei care gestionează domeniul economic în Consiliul Județean pentru oportunitatea de a prelua o parte din creditul pe care primăria îl are în acest moment în derulare pentru  că este o realitate. Stepanescu din acest punct de vedere are dreptate. Reșița este sufocată din punctul de vedere al datoriilor pe care le are către bănci, a precizat Sorin Frunzăverde, în urma ședinței de consiliu județean care a avut loc astăzi.