Maxagro, cea mai mare fermă de vaci din Banat, se face și mai mare!

Colosul Maxagro de neoprit! Grupul va investi într-o nouă fermă de vaci, pentru a-și mări efectivele cu încă 500 de capete de bovine, pe lângă cele 3.000 deja existente.

Cu un profit de peste 14 de milioane de euro și un patrimoniu care se ridică la peste 100 de milioane de euro, Grupul Maxagro, cel care a făcut istorie în domeniul agriculturii, este de neoprit și își continuă planurile de expansiune. Frații Zifceak, printre cei mai puternici oameni de afaceri din vestul țării, dețin în momentul de față peste 10.000 de hectare, peste 400 de angajați și își desfășoară activitatea atât în domeniul agriculturii, zootehniei, cât și în ramura construcțiilor, fapt care îi poziționează în topul performerilor.

Anul 2024 vine cu un proiect nou, care de această dată vizează o nouă fermă de vaci, cu încă 500 de capete de bovine,  alături de cele deja 3000 existente, dintre care peste 1.100 sunt de vaci de muls. Acțiunea survine în urma fluctuaților prețurilor de pe piața de cereale, iar zootehnia încă aduce un profit considerabil.

În cadrul conferinței ZF Investiții în România, organizată recent, la Timișoara, alături de CEC Bank, Ioji Zifceak a declarat că zootehnia reprezintă un pas din ce în ce mai necesari pentru producătorii de cereale care vor să se dezvolte, să reziste în piață şi să îşi valorifice mai bine marfa:

„Vaca de lapte e ca un Ferrari, produce mulți bani, dar trebuie să ai grijă de el. Astăzi zootehnia asigură salariile la tot grupul Maxagro. Investim și anul acesta în agricultură, dar mai puțin. Anul acesta ne dorim să investim mai mult în zootehnie, dorim să dezvoltăm proiectul de zootehnie, pentru că dacă vom rămâne doar să producem cereale vom muri”.

Atunci când face referire la concurență și profitul obținut din zootehnie, Ianko Zifceak a mai subliniat, în cadrul evenimentului, că: „avem undeva la 1,2 lei costul pe litru de lapte și noi îl vindem undeva la 2,2 lei, adică un preț destul de bun şi cu un profit destul de ok.

În schimb avem o concurență neloială. Nu poți concura în zootehnie când Ungaria are 800 de euro subvenție pe cap de vacă și noi nu avem nimic. Trebuie să ne adaptăm și să ne descurcăm. Ne gândim cum să producem mai ieftin ca cei din Polonia sau ca cei din Ungaria şi încercăm să ne gândim cum putem supraviețui, ca să putem concura cu ei. Deși este rău, este și un lucru pozitiv pentru că știi cum să te descurci şi să faci profit, dar și să te uiți mai atent la cheltuieli. Și la agricultură este la fel, încercăm să facem producții maxime, dar cu cheltuieli minime.”.

maxagro vaci

În ceea ce privește producția și profitul, în 2022, pentru Maxagro a fost cel mai bun an în agricultură, în 2023, cel mai prost an, iar anul 2024 pare a fi unul bun. „Eu cred că se va mai schimba ceva pe la sfârșitul anului, sperăm ca rapița să ne scoată din problemele agriculturii. Am învățat foarte mult să nu mai cheltuim aiurea.”, a mai declarat Ianko.

Nu mai este nicio noutate și faptul că Maxagro este prietenos cu mediul. În cadrul fermei există o instalație de biogaz care produce 1 MWh curent electric, și asta pentru că toate dejecțiile sunt dirijate automat în subteran, intră în biogaz, se prelucrează gazul din dejecții și iese un îngrășământ care reduce cu 40% din îngrășămintele cumpărate de grup.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/