„Matei Lupu și soţia sa au păpat banii Primăriei Moldova Nouă în perioada 2006-2008!”

Găsit incompatibil de Agenția Națională de Integritate, primarul de la Dunăre, Adrian Torma, vorbește despre o „operațiune meschină” împotriva sa în spatele căreia se află un singur om: fostul prefect de Caraș-Severin, Matei Lupu!

Aflat într-un conflict de interese administrativ din cauza unui contract de comodat cu Asociația Tommyland, în cadrul căreia soția sa, Daniela Torma, este membru fondator, edilul-șef de la Moldova Nouă nu are niciun dubiu că în spatele deciziei ANI se află fostul șef al administrației publice locale de la malul Dunării, Matei Lupu, despre care Torma nu s-a sfiit să declare: „Este o amintire tristă. Tot ce se întâmplă e datorită lui și neacceptării lui cu privire la schimbul de generații. Este o operațiune meschină. Sunt trist că un om în prag de pensionare a putut să coboare la un nivel atât de jos făcând reclamații ca o țață, fără argumente”.

Legătura dintre familia Torma și Tommyland

Într-un interviu acordat pentru expressdebanat.ro, Adrian Torma a ținut să precizeze că a susținut financiar ideea ONG-ului, axat pe activități culturale, încă din anul 2010, din postura sa de om de afaceri, de atunci și până acum familia Torma sponsorizând Tommyland-ul cu nici mai mult nici mai puțin de 150.000 de lei, motiv pentru care învățătorul Tomislav Popovici, „motorul” asociației, a ținut, în semn de mulțumire față de sprijinul acordat, să ofere calitatea de membru fondator unui membru al familiei Torma, soția actualului primar acceptând această propunere. „Repet, nu am luat niciun ban de pe urma acestui ONG. Familia mea a sponsorizat activitatea acestuia”, a ținut să scoată în evidență primarul.

Odată cu venirea fostului liberal la șefia Primăriei Moldova Nouă, în 2016, Popovici s-a adresat edilului pentru a obține un spațiu în zona Orașului Nou în cadrul căruia coregraful să-i poată pregăti pe copii pentru participarea la diferite spectacole, asta pentru a nu-i mai pune pe tinerii din Moldova Nouă să facă naveta până la Boșneag (în zona primăriei), unde exista deja un spațiu pentru desfășurarea acestor activități.

Ideea lui Popovici a primit undă verde de la consilierii locali de la malul Dunării, proiectul de hotărâre fiind inițiat de viceprimarul Adrian Moiseș. Astfel, pentru simplul fapt că edilul a semnat o hârtie pentru ca acest obiectiv să fie dus la îndeplinire, Torma a intrat în vizorul ANI: „Ce trebuia să fac? În calitate de primar trebuie să semnez toate documentele importante! Trebuia să aduc o maimuță de pe stradă să semneze în locul meu?”.

„Idila” dintre Torma și ANI

După o perioadă de la semnarea contractului de comodat, în 2017, o parte din consilierii locali a sesizat Prefectura despre conflictul de interese: „A venit Corpul de Control al Prefecturii, a sesizat că, oarecum, nu e pentru ei și ne-au informat că vor sesiza Agenția Națională de Integritate”, a povestit Torma.

1000x100 casa brutarului

Faptul că din 2017 până în prezent, edilul-șef nu a primit nici măcar o informare din partea ANI, ci a trebuit să afle despre incompatibilitatea sa din presă, nu ar fi deloc întâmplător, mai ales că, în doar câteva luni, vor fi organizate noi alegeri pentru scaunul de edil-șef, crede Torma. „ANI face parte din așa-zisa poliție politică. Ținem anumiți oameni să vedem dacă-i putem ciuguli, folosi sau să îi atacăm în anumite momente”.

Banii orașului Moldova Nouă, „păpați” de familia Lupu!

Convins fiind că tot ceea ce i se impută se datorează fostului primar Matei Lupu, Torma a reacționat dur, atrăgând atenția că nimeni nu s-a sesizat atunci când „familia Lupu a devalizat sute de milioane”: „Matei Lupu cu familia lui au devalizat Urbtrans-ul, firma care se ocupa de transportul local și au făcut o firmă cu un domn Alin Petrea, ALIN ALMA SRL, firmă în care nevasta primarului Lupu avea 50% din acțiuni. Au păpat banii Primăriei prin toate nebuniile posibile în perioada 2006, 2007, 2008 etc. Am dovezi în acest sens, însă nu stau să trag pe nimeni de perciuni. Au devalizat sute de milioane!”

Contactat de redactorul expressdebanat.ro, fostul reprezentant al Guvernului în teritoriu a ținut să puncteze că nu-l interesează ce spune actualul edil, fiecare având posibilitatea de a-și exprima o părere, sigur, în anumite limite. Altfel, Matei Lupu subliniază că se va vedea nevoit să-i intenteze șefului administrației publice locale Moldova Nouă un proces.