Măsuri de precauție la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara. Nicio doză de vaccin nu este irosită!

S-a vorbit în țară despre doze de vaccin anticoronavirus aruncate la gunoi din cauza faptului că acestea nu pot fi păstrate mai mult de 6 ore după dezghețare. Dacă unele dintre persoanele programate la vaccinare nu se mai prezintă, există riscul ca serul să nu mai poată fi utilizat. La Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara s-au găsit soluții pentru a evita risipa.

Dintr-un flacon al vaccinului produs de Pfizer și BioNTech pot fi administrate 5 doze, însă dacă acestea nu sunt folosite în termen de 6 ore, riscă să fie risipite. Așa a izbucnit și scandalul de la Găești săptămâna aceasta pentru că managerul ar fi decis să vaccineze persoane și în afara protocolului tocmai pentru a nu arunca produsul.

La Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara s-au întocmit liste de rezervă în cazul în care persoanele programate nu se mai prezintă la ora stabilită.

„Nu putem să luăm pe oricine de pe stradă cu buletinul, să-l vaccinăm. Procesul de farmaco-vigilență trebuie respectat. Să zicem că astăzi avem 200 de persoane la vaccinare și vin doar 196. Avem o listă suplimentară de 10, 15, 20 de persoane. În cazul în care rămân doze, le sunăm, acele persoane vin și le imunizăm. Putem să chemăm colegi de-ai noștri de la DSP, stomatologie, farmaciști etc. În acest fel, accelerăm procesul de vaccinare.”, a declarat managerul Cristian Oancea pentru Digi 24.