Masca redevine obligatorie! Ministrul Rafila anunță ce fel de măști de protecție trebuie să purtăm

kn95 face mask. ffp2 mask as covid 19 protection. coronavirus mask
1000x100

Masca de protecție chirurgicală sau FPP2 va deveni obligatorie în toate spațiile frecventate de oameni, din momentul în care incidența trece de 1 la mie. Asta înseamnă că trebuie purtată pe stradă, în stații și în toate locurile în care cineva nu e singur.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, spune că pragul de 1 la mie va crește în toate localitățile peste câteva zile. Astfel, masca va fi obligatorie în spațiile deschise și în spațiile închise din momentul în care se va publica ordinul.

Problema variantei Omicron este că e extrem de contagioasă: „Asta înseamnă că este suficient să porți o discuție cu cineva care este infectat, o scurtă perioadă, și poți să fii și tu infectat. Din cauza aceasta purtatul măștii devine obligatoriu în toate spațiile deschise și închise. Excepțiile care vor fi limitate și vor fi foarte clare vor apărea în ordin”.

Întrebat dacă pe stradă se va purta masca, Arafat a răspuns: „Cu excepția momentului în care ai activități individuale, da. În stația de autobuz, de metrou, pe stradă când circulă lângă tine oameni masca trebuie purtată. Activitate individuală înseamnă activitatea sportivă, singur în parc când nu ai alți oameni în jurul”.

În opinia lui Arafat, ordinul comun urmează să apară în zilele următoare, în așa fel încât la sfârșitul săptămânii măsurile să intre în vigoare.

În ceea ce privește tipul de mască, ministrul Rafila spune că nu există niciun fel de impunere a folosirii unor măști scumpe. Acesta a precizat astăzi că masca pe care el însuși o poartă este o mască medicală cu 3 straturi, dar cine vrea poate să folosească și alte tipuri de măști precum cele FPP2, cu nivel mai înalt de filtrare. Practic, au fost scoase din circulație măștile textile, „foarte puțin eficiente”.

Măștile medicinale sunt accesibile și mult mai utile, declară ministrul, pentru că ele constituie o barieră eficientă în calea transmiterii. În plus, este vorba despre o perioadă limitată de timp de utilizare a acestor măști, acolo unde există aglomerații care presupune interacțiune cu oamenii.

Întrebat despre eventualele sancțiuni pentru cei care nu poată măști medicale sau FFP2, Rafila a menționat chestiunea „bunului simț”.