Ambasadorul Franței în România Nicolas Warnery i-a acordat, joi, rectorului UVT Marilen Pirtea distincția Officier de L’ordre des Palmes académiques. Profesorul universitar Mircea Mihăieș a fost distins cu titlul de Chevalier de L’ordre des Arts et des Lettres.
Ceremonia a avut loc în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara. Contextul în care a avut loc evenimentul a fost creat de legătura durabilă dintre UVT și mediul universitar francez, important pentru dezvoltarea francofoniei în Timișoara și România.
„În spațiul comunității educației și cercetării din România este recunoscută importanța parteneriatului româno-francez și destinul comun construit împreună de comunitățile noastre, pe axa româno-franceză. Tot așa, între Universitatea de Vest din Timișoara și spațiul academic francez s-au sedimentat, de mai multe decenii, relații de parteneriat perene. Am consacrat în ultimii ani destinul comun al educației și cercetării între Universitatea de Vest din Timișoara și mediul universitar francez prin fondarea Universității Europene UNITA, din care fac parte universități fondatoare din țări de limbi romanice, franceză și română, alături de italiană, portugheză și spaniolă. Universitatea de Vest din Timișoara este o ancoră a francofoniei în Timișoara și în România, un statut pe care îl vom onora și pe viitor, cu deschidere și prețuire pentru partenerii francezi”, a spus Marilen Pirtea despre importanța parteneriatului francofon dezvoltat la Universitatea de Vest din Timișoara.
Cea mai longevivă componentă a parteneriatului de peste 50 de ani a Universității de Vest din Timișoara cu spațiul francez al educației și cercetării este reprezentată de prezența la UVT a unui lector francez care contribuie la dezvoltarea programelor cu dimensiune francofonă.
În plus, la Facultatea de Litere s-a consacrat, de mai multe decenii, prezența neîntreruptă a programelor de studii în limba franceză, atât pentru studiul francezei ca limbă străină, dar și a unor programe de studii specifice precum cel de Management. Totodată, s-au concretizat mai multe acorduri de apartenență la structuri și organizații francofone importante, așa cum este Rețeaua Internațională a Catedrelor Senghor ale Francofoniei (RICSF).
Pe de altă parte, se remarcă și prezența unei comunități francofone puternice, cu peste o sută de cadre didactice care au efectuat studii, de scurtă sau lungă durată, în Franța. Iar anul trecut, când Timișoara a fost Capitală Europeană a Culturii, la UVT au fost invitați trei laureați Nobel de prestigiu din Franța: cercetătorii Gerard Mourou, Jean Pierre Sauvage și Jean Marie Lehn, a căror prezență a transformat capitala Banatului într-un centru al legăturilor culturale și științifice europene.